Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: Saudi's en Russen willen snijden in olieproductie

Trump: Saudi's en Russen willen snijden in olieproductie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Rusland en Saudi-Arabië willen hun dagelijkse olieproductie met circa 10 miljoen vaten terugdringen. Dat stelt althans de Amerikaanse president Donald Trump in een bericht op Twitter. Hij baseert zich op een gesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

De olieprijzen zijn de afgelopen maand in een vrije val geraakt. Deels komt dat door de scherp gedaalde vraag als gevolg van de coronapandemie. Daarnaast ontketende oliegrootmacht Saudi-Arabië een prijzenoorlog wegens onenigheid met Rusland, dat niet wilde meewerken aan productiebeperkingen van oliekartel OPEC om de prijzen te stutten.

"Ik heb net gebeld met MBS (kroonprins) van Saudi-Arabië, die heeft gesproken met president Poetin van Rusland", schreef Trump. "Ik verwacht en hoop dat ze de productie met ongeveer 10 miljoen vaten per dag terugschroeven. Als dat gebeurt, is dat geweldig voor de olie- en gasindustrie."

Kremlin

Het Kremlin spreekt Trump tegen en stelt dat Vladimir Poetin en Bin Salman elkaar nog niet hebben gesproken, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Saudi-Arabië roept landen van de OPEC en bondgenoten van het kartel, waar Rusland voorheen bij hoorde, op om zo snel mogelijk bijeen te komen voor een "eerlijke deal".

Trump beweerde in een nieuwe tweet dat de productiebeperkingen mogelijk oplopen tot het equivalent van 15 miljoen vaten olie. Hij maakte in zijn berichten niet duidelijk of die productiebeperkingen per dag zouden gelden.

Olieprijzen schoten omhoog na de tweet van de president. Een vat Amerikaanse olie werd donderdagmiddag ruim 24 procent meer waard en de prijs voor Brentolie was 20 procent hoger.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

3 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

4 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

7 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

7 uur geleden