Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump roept in video op tot eenheid, gaat niet in op impeachment

Trump roept in video op tot eenheid, gaat niet in op impeachment

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opgeroepen tot eenheid in een video op Twitter, maar repte met geen woord van de historische tweede impeachmentprocedure die het lagerhuis van het parlement enkele uren daarvoor tegen hem heeft opgestart. De Democraten en sommige Republikeinen willen dat Trump wordt afgezet vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers vorige week.

In de video veroordeelde Trump andermaal de aanval op het parlementsgebouw. Hoewel hij op de bewuste avond wisselende signalen aan zijn volgelingen afgaf, zegt Trump in de video van woensdag dat een "echte aanhanger" van hem politiek geweld niet zou tolereren en dat de bestormers "onze beweging niet steunen".

De president roept iedereen die achter zijn beleid staat op om te proberen de maatschappelijke spanningen te doen afnemen. Trump riep de Amerikanen verder op om "over de passies van het moment" heen te komen.

Hoewel de tweede impeachmentprocedure niet door Trump wordt genoemd, is het verschil in de video met zijn gewoonlijke toon en retoriek opvallend. Dinsdag leek de scheidend president nog te blaken van zelfvertrouwen toen hij bij een toespraak voor de muur met de Mexicaanse grens zei dat hij zich geen zorgen maakte om een versnelde afzettingsprocedure. Die procedure, niet de impeachment, maar een afzettingsprocedure voor gevallen waarin de president zijn taken niet meer kan uitvoeren, is "nul risico voor me", zei Trump dinsdag.

De video werd gepost op een Twitterpagina genaamd The White House. Trumps eigen account en pagina is door Twitter opgeschort als gevolg van de bestorming van het Capitool.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Britten komen terug op uitspraak dat Britse variant dodelijker is

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De Britse regering komt enigszins terug op de bewering dat de gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-Brittanniƫ is ontdekt, dodelijker is dan eerdere varianten. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei zondag tegen Sky News dat de regering er "niet helemaal zeker" van is hoe dodelijk de mutatie is.

24 minuten geleden
Ruim 3300 aanhangers Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/AFP) - Tijdens de betogingen ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalni zaterdag in Rusland heeft de politie meer dan 3300 demonstranten gearresteerd. Dat meldt de protestmonitorgroep OVD-Info zondag.

3 uur geleden
Portugal kiest nieuwe president

LISSABON (ANP/DPA/BELGA) - In Portugal, dat bijzonder hard is getroffen door de coronapandemie, zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven presidentskandidaten, maar de zittende conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa is favoriet. Volgens opiniepeilingen kan de 72-jarige zo'n 70 procent van de stemmen behalen.

3 uur geleden
Flink minder dagelijkse coronadoden in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronadoden in Duitsland is het afgelopen etmaal flink lager dan op zaterdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 349 sterfgevallen tegen 879 een dag eerder.

6 uur geleden
Deel Chinese mijnwerkers na twee weken gered

PEKING (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers hebben volgens Chinese staatsmedia zondag elf van de 22 Chinese mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzitten na een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren.

8 uur geleden
Grote en lange stroomstoring in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Grote delen van Suriname hebben zaterdagavond vier tot vijf uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van de storing was een probleem op het netwerk van de stroomleverancier, de Elektriciteits Bedrijven Suriname (EBS). Dat heeft de lokale nieuwssite Starnieuws zaterdagavond gemeld.

9 uur geleden
Zware aardbeving op Antarctica nabij Chileense basis

SANTIAGO (ANP) - Op Antarctica heeft zaterdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 7 tot 7,1 plaatsgevonden, vlakbij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei. De Chileense autoriteiten hadden inwoners op Antarctica opgeroepen "de kust te verlaten" vanwege mogelijk tsunamigevaar, maar die waarschuwing werd later ingetrokken.

9 uur geleden