Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump probeert via rechter weer op Twitter te komen

Trump probeert via rechter weer op Twitter te komen

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump probeert via een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te maken. Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.

Zijn advocaten hebben een zaak ingediend bij de rechtbank in San Francisco. Volgens hen is het Twitterverbod ingegeven door "openlijk partijdige censuur" en in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet waarin onder meer de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. Ze eisen een schadevergoeding en dat de account van de oud-president, die op 8 januari 2021 permanent werd opgeschort, onmiddellijk wordt hersteld.

Techmiljardair Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, wil Trumps account herstellen. Maar het proces om te beoordelen of eerder verbannen personen terug kunnen keren, vergt volgens hem nog enige weken. De ex-president liet eerder echter weten een terugkeer naar Twitter niet te zien zitten en te blijven bij zijn eigen dienst, Truth Social. Een advocaat van Trump laat maandag weten dat "hij het recht moet hebben om weer aan de slag te gaan" op Twitter.

Twitter zei vorig jaar Trump van het platform te hebben gegooid "vanwege het risico van verder aanzetten tot geweld" nadat zijn aanhangers het Amerikaanse parlement hadden bestormd. In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan tachtig miljoen volgers op Twitter. Op zijn Twitter-kopie Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen.

Meer uit Buitenland

Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

29 minuten geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

1 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

1 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

2 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

4 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen wegens conflict Venezuela-Guyana

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om het te hebben over de oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana. De Zuid-Amerikaanse landen zijn in conflict over de olierijke regio Essequibo in Guyana, een buurland van Suriname.

4 uur geleden
Deens parlement steunt verbod op koranverbrandingen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die "ongepaste behandeling" van religieuze teksten verbiedt. Het verbod volgt op een reeks koranverbrandingen in Denemarken die voor veel onrust zorgden.

5 uur geleden