Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

LONDEN (ANP) - Het campagneteam van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump probeerde in aanloop naar de verkiezingen in 2016 zwarte Amerikanen te ontmoedigen om te gaan stemmen, stelt de Britse publieke omroep Channel 4 op basis van een database van kiezers van het digitale campagneteam van Trump. In die database staat van 3,5 miljoen zwarte kiezers aangegeven dat zij ontmoedigd moesten worden.

Channel 4 kreeg de kiezersdatabase met gegevens van bijna 200 miljoen Amerikaanse kiezers, bestaand uit meer dan 5000 bestanden met een totale grootte van 5 terabyte in handen. De kiezers uit 16 doorslaggevende staten waren via een algoritme in acht categorieën verdeeld, die op verschillende manieren benaderd konden worden met advertenties op Facebook. Een van die categorieën was "deterrence" (ontmoediging) getiteld. Zwarte kiezers maakten een onevenredig groot deel uit van die categorie.

Hoewel Trumps campagneteam voor de verkiezingen in 2016 aangaf dat het zich niet op zwarte kiezers richtte, lijkt dat wel het geval te zijn geweest. Uit vertrouwelijke documenten van Cambridge Analytica, het omstreden Britse bedrijf dat de Trump-campagne hielp om kiezers te beïnvloeden via Facebook, blijkt dat de Trump-campagne alleen in de staat Georgia 55.000 dollar uitgaf om zwarte kiezers te bestoken met advertenties met daarin de "roofdierenvideo". Die video, waarin Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton naar zwarte jongeren verwijst als "superroofdieren", werd op Facebook miljoenen keren bekeken.

Bij de presidentsverkiezingen in 2016 gingen uiteindelijk voor het eerst in 20 jaar minder zwarte kiezers naar de stembus dan bij de voorgaande verkiezingen. 'Swing states' als Wisconsin en Michigan gingen met een zeer kleine marge naar Trump, die daardoor door de kiesmannen als president werd gekozen, ondanks dat Hillary Clinton in totaal meer stemmen kreeg.

De Verenigde Staten kennen een lange geschiedenis van het ontmoedigen of verhinderen van de stembusgang van onder meer zwarte kiezers, 'voter suppression' (kiezeronderdrukking), genaamd. Volgens Jamal Watkins, vicepresident van de zwarte burgerrechtenbeweging NAACP, gaat het in dit geval om een moderne variant van dat fenomeen. Volgens hem is het gebruik van data om kiezers te ontmoedigen in plaats van aan te moedigen of te overtuigen, strijdig met "de notie van een democratie".

Een woordvoerder van Facebook stelt dat er veel is veranderd sinds 2016 en dat het Cambridge Analytica-schandaal vandaag de dag niet meer zou kunnen plaatsvinden. De woordvoerder wijst erop dat 'voter suprpession' volgens de regels van facebook verboden is en dat het platform een campagne heeft om kiezers te informeren. Het campagneteam van president Trump, de Republikeinse partij en het Witte Huis hadden geen commentaar.

Meer uit Buitenland

Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

52 minuten geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

2 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

2 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

2 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

3 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

7 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

7 uur geleden