Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

LONDEN (ANP) - Het campagneteam van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump probeerde in aanloop naar de verkiezingen in 2016 zwarte Amerikanen te ontmoedigen om te gaan stemmen, stelt de Britse publieke omroep Channel 4 op basis van een database van kiezers van het digitale campagneteam van Trump. In die database staat van 3,5 miljoen zwarte kiezers aangegeven dat zij ontmoedigd moesten worden.

Channel 4 kreeg de kiezersdatabase met gegevens van bijna 200 miljoen Amerikaanse kiezers, bestaand uit meer dan 5000 bestanden met een totale grootte van 5 terabyte in handen. De kiezers uit 16 doorslaggevende staten waren via een algoritme in acht categorieën verdeeld, die op verschillende manieren benaderd konden worden met advertenties op Facebook. Een van die categorieën was "deterrence" (ontmoediging) getiteld. Zwarte kiezers maakten een onevenredig groot deel uit van die categorie.

Hoewel Trumps campagneteam voor de verkiezingen in 2016 aangaf dat het zich niet op zwarte kiezers richtte, lijkt dat wel het geval te zijn geweest. Uit vertrouwelijke documenten van Cambridge Analytica, het omstreden Britse bedrijf dat de Trump-campagne hielp om kiezers te beïnvloeden via Facebook, blijkt dat de Trump-campagne alleen in de staat Georgia 55.000 dollar uitgaf om zwarte kiezers te bestoken met advertenties met daarin de "roofdierenvideo". Die video, waarin Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton naar zwarte jongeren verwijst als "superroofdieren", werd op Facebook miljoenen keren bekeken.

Bij de presidentsverkiezingen in 2016 gingen uiteindelijk voor het eerst in 20 jaar minder zwarte kiezers naar de stembus dan bij de voorgaande verkiezingen. 'Swing states' als Wisconsin en Michigan gingen met een zeer kleine marge naar Trump, die daardoor door de kiesmannen als president werd gekozen, ondanks dat Hillary Clinton in totaal meer stemmen kreeg.

De Verenigde Staten kennen een lange geschiedenis van het ontmoedigen of verhinderen van de stembusgang van onder meer zwarte kiezers, 'voter suppression' (kiezeronderdrukking), genaamd. Volgens Jamal Watkins, vicepresident van de zwarte burgerrechtenbeweging NAACP, gaat het in dit geval om een moderne variant van dat fenomeen. Volgens hem is het gebruik van data om kiezers te ontmoedigen in plaats van aan te moedigen of te overtuigen, strijdig met "de notie van een democratie".

Een woordvoerder van Facebook stelt dat er veel is veranderd sinds 2016 en dat het Cambridge Analytica-schandaal vandaag de dag niet meer zou kunnen plaatsvinden. De woordvoerder wijst erop dat 'voter suprpession' volgens de regels van facebook verboden is en dat het platform een campagne heeft om kiezers te informeren. Het campagneteam van president Trump, de Republikeinse partij en het Witte Huis hadden geen commentaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Toezichthouder VS keurt 'coronamedicijn' remdesivir goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft formeel toestemming gegeven voor het gebruik van het antivirale middel Veklury (met het actieve bestanddeel remdesivir) bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat middel van de farmaceut Gilead Sciences wordt ook in Nederland gebruikt. De FDA had eerder dit jaar via een versnelde procedure al noodgoedkeuring gegeven voor het gebruik van Veklury.

3 uur geleden
Trump test voor laatste debat negatief op coronavirus

NASHVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump (74) heeft negatief getest op het coronavirus. Dat maakte zijn stafchef Mark Meadows bekend in de aanloop naar het tweede en laatste verkiezingsdebat tussen de president en de 77-jarige Democraat Joe Biden.

4 uur geleden
Trump wil zaterdag alvast stem uitbrengen

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Donald Trump is van plan zaterdag alvast te stemmen. Hij doet dat tijdens een bezoek aan Florida, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

5 uur geleden
Amerikaanse post bezorgde inmiddels 100 miljoen stembiljetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse staatspostbedrijf USPS heeft sinds begin september meer dan 100 miljoen stembiljetten bezorgd voor de presidentsverkiezingen van 3 november. De dienst zegt in staat te zijn de biljetten tijdig op de juiste plek te krijgen.

5 uur geleden
Frankrijk en Italië melden coronarecords, meer landen in lockdown

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Frankrijk, Italië, Duitsland en andere Europese landen hebben donderdag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Steeds meer regeringen zien zich door het snel groeiende aantal coronabesmettingen genoodzaakt om weer lockdowns in te stellen.

6 uur geleden
Poetin: ik gaf toestemming voor behandeling Navalni in Berlijn

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij persoonlijk toestemming heeft gegeven om oppositieleider Aleksej Navalni in Duitsland te laten behandelen. "Nadat de echtgenote van deze burger een beroep op me had gedaan, gaf ik aanklagers direct opdracht om te kijken of het mogelijk was om hem naar het buitenland te laten gaan", zei Poetin volgens Russische media.

6 uur geleden
'Ook Israël en Soedan gaan relatie normaliseren'

JERUZALEM (ANP) - Israël en Soedan gaan naar verwachting normale diplomatieke betrekkingen aan. Dat berichten Israëlische media op basis van ingewijden.

6 uur geleden