Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

'Trump probeerde zwarte kiezers bij stembus weg te houden'

LONDEN (ANP) - Het campagneteam van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump probeerde in aanloop naar de verkiezingen in 2016 zwarte Amerikanen te ontmoedigen om te gaan stemmen, stelt de Britse publieke omroep Channel 4 op basis van een database van kiezers van het digitale campagneteam van Trump. In die database staat van 3,5 miljoen zwarte kiezers aangegeven dat zij ontmoedigd moesten worden.

Channel 4 kreeg de kiezersdatabase met gegevens van bijna 200 miljoen Amerikaanse kiezers, bestaand uit meer dan 5000 bestanden met een totale grootte van 5 terabyte in handen. De kiezers uit 16 doorslaggevende staten waren via een algoritme in acht categorieën verdeeld, die op verschillende manieren benaderd konden worden met advertenties op Facebook. Een van die categorieën was "deterrence" (ontmoediging) getiteld. Zwarte kiezers maakten een onevenredig groot deel uit van die categorie.

Hoewel Trumps campagneteam voor de verkiezingen in 2016 aangaf dat het zich niet op zwarte kiezers richtte, lijkt dat wel het geval te zijn geweest. Uit vertrouwelijke documenten van Cambridge Analytica, het omstreden Britse bedrijf dat de Trump-campagne hielp om kiezers te beïnvloeden via Facebook, blijkt dat de Trump-campagne alleen in de staat Georgia 55.000 dollar uitgaf om zwarte kiezers te bestoken met advertenties met daarin de "roofdierenvideo". Die video, waarin Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton naar zwarte jongeren verwijst als "superroofdieren", werd op Facebook miljoenen keren bekeken.

Bij de presidentsverkiezingen in 2016 gingen uiteindelijk voor het eerst in 20 jaar minder zwarte kiezers naar de stembus dan bij de voorgaande verkiezingen. 'Swing states' als Wisconsin en Michigan gingen met een zeer kleine marge naar Trump, die daardoor door de kiesmannen als president werd gekozen, ondanks dat Hillary Clinton in totaal meer stemmen kreeg.

De Verenigde Staten kennen een lange geschiedenis van het ontmoedigen of verhinderen van de stembusgang van onder meer zwarte kiezers, 'voter suppression' (kiezeronderdrukking), genaamd. Volgens Jamal Watkins, vicepresident van de zwarte burgerrechtenbeweging NAACP, gaat het in dit geval om een moderne variant van dat fenomeen. Volgens hem is het gebruik van data om kiezers te ontmoedigen in plaats van aan te moedigen of te overtuigen, strijdig met "de notie van een democratie".

Een woordvoerder van Facebook stelt dat er veel is veranderd sinds 2016 en dat het Cambridge Analytica-schandaal vandaag de dag niet meer zou kunnen plaatsvinden. De woordvoerder wijst erop dat 'voter suprpession' volgens de regels van facebook verboden is en dat het platform een campagne heeft om kiezers te informeren. Het campagneteam van president Trump, de Republikeinse partij en het Witte Huis hadden geen commentaar.

Meer uit Buitenland

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

1 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

4 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

6 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

6 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

8 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

9 uur geleden
Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

9 uur geleden