Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump opent aanval op Republikeinse partijleider McConnell

Trump opent aanval op Republikeinse partijleider McConnell

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de aanval geopend op de Republikeinse fractieleider in de Senaat Mitch McConnell, die zaterdag tegen een veroordeling van Trump in diens tweede impeachmentproces stemde, maar de oud-president nadien fel veroordeelde. Volgens Trump zal de Republikeinse partij "nooit meer gerespecteerd of sterk zijn" met McConnell in een leiderschapspositie.

Trump bracht dinsdagavond een verklaring naar buiten via zijn politieke lobbygroep Save America. "McConnells toewijding aan de normale gang van zaken, de status quo, samen met zijn gebrek aan politiek inzicht, wijsheid, vaardigheid en persoonlijkheid, hebben hem in rap tempo van een meerderheidsleider in een minderheidsleider veranderd", schrijft Trump, verwijzend naar het pijnlijke verlies van de meerderheid in de Senaat van de Republikeinen.

De oud-president geeft McConnell ook de schuld van het Republikeinse verlies in de staat Georgia bij zowel de presidentsverkiezingen als de Senaatsverkiezingen. De oud-president wijt dat verlies aan het feit dat McConnell als onderdeel van het economische steunpakket tegen de coronacrisis de hoogte van het bedrag van de steuncheques op 600 dollar wilde houden terwijl de Democraten - en Trump - wilden dat elke Amerikaan 2000 dollar zou krijgen.

Indirect herhaalde Trump ook zijn ongefundeerde bewering over verkiezingsfraude die volgens hem zou hebben plaatsgevonden. Hij verwijt de Republikeinse partijleiding dat die zijn werk op het gebied van 'verkiezingsintegriteit" niet zou hebben gedaan.

Hoewel Trump al bijna een maand geleden het Witte Huis heeft verlaten, blijft zijn invloed op de Republikeinse partij onverminderd groot. Slechts zeven van de vijftig Republikeinse senatoren stemden zaterdag voor een veroordeling in het impeachmentproces, waarin Trump terechtstond voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool begin januari. McConnell, tijdens Trumps ambtstermijn een trouwe bondgenoot van de president, stemde tegen maar noemde Trump naderhand "verantwoordelijk" voor de aanval op het parlement.

"De leider van de vrije wereld kan niet wekenlang bulderen dat schimmige krachten ons land stelen en daarna doen alsof hij verrast is als mensen dat geloven en roekeloze dingen doen", zei de invloedrijke politicus volgens Amerikaanse media. McConnell verweet de president ook dat hij te weinig heeft gedaan om een einde te maken aan de rellen.

Zowel Trump als zijn tegenstanders in de 'Grand Old Party' hebben al gedacht aan het oprichten van een nieuwe partij. Donderdag werd bekend dat een aantal gematigde Republikeinse oud-politici bezig zijn met de oprichting van een nieuwe centrumrechtse partij.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

1 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

1 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

10 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

10 uur geleden