Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump 'op het randje van beademing' toen hij Covid-19 had

Trump 'op het randje van beademing' toen hij Covid-19 had

NEW YORK (ANP) - De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump was er toen hij in oktober Covid-19 had opgelopen slechter aan toe dan tot dusver bekend was, meldt The New York Times. Die krant baseert zich op vier bronnen die bekend waren met Trumps toestand.

De zuurstofwaarden in Trumps bloed zouden door het longvirus zo zeer zijn gedaald dat meerdere functionarissen in het Witte Huis vreesden dat hij aan de kunstmatige beademing moest worden gelegd. Hij werd vervolgens voor behandeling naar het militair ziekenhuis Walter Reed werd gebracht.

Trump vertoonde volgens ingewijden tekenen van longontsteking. Zo waren er plekjes in zijn longen waar vocht en bacteriën zich ophoopten. Die gelden als een teken dat wijst op acute longontsteking door toedoen van het coronavirus. De zuurstofwaarden in Trumps bloed daalden tot onder de 90 procent. Als die iets boven de 90 procent liggen, geldt dat al als een ernstig geval van Covid-19.

Destijds kwam naar buiten dat Trump koorts en ademhalingsproblemen had. Onbekend was tot dusver hoe ernstig de symptomen precies waren, en hoe zeer medewerkers van het Witte Huis op de president moesten inpraten om zich te laten behandelen.

Aanvankelijk wilde Trump niet naar het militair ziekenhuis. Het vooruitzicht om in ernstige toestand uit het Witte Huis gedragen te worden, haalde hem uiteindelijk over om zich toch te laten behandelen in het Walter Reed-hospitaal.

Eenmaal in het ziekenhuis schetsten Trumps behandelaars een rooskleurig beeld. Trump zelf en bronnen om hem heen ontkenden dat hij ernstig ziek was.

Door middel van een experimentele behandeling kwam Trump er uiteindelijk weer bovenop. Een van de middelen die de president kreeg, Regeneron, was toen nog niet goedgekeurd door de toezichthouder, maar werd toegediend nadat functionarissen van het Witte Huis zich daarvoor hadden ingespannen.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

37 minuten geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

1 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

2 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

3 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

3 uur geleden