Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump ontslaat hoogste cyberveiligheidsambtenaar

Trump ontslaat hoogste cyberveiligheidsambtenaar

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft Chris Krebs, de hoogste cyberveiligheidsfunctionaris van het land, ontslagen via Twitter. Trump beschuldigde Krebs er zonder bewijs van dat die "zeer onjuiste" verklaringen had gegeven over de integriteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Krebs, die als taak had om het verkiezingsproces te beschermen tegen inmenging door hackers, had zich Trumps woede op de hals gehaald omdat hij desinformatie omtrent de verkiezingen had tegengesproken, meldde het Britse persbureau Reuters vorige week. Krebs had onder meer Trumps beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten van de hand gewezen. Hij zei toen al tegen journalisten dat hij verwachtte dat hij zou worden ontslagen.

De ambtenaar stond aan het hoofd van het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid van ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Een woordvoerder van dat agentschap reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De berichtgeving van Reuters leidde tot een stortvloed aan steunbetuigingen voor Krebs van cyberveiligheidsexperts, die hem prezen voor het werk dat hij de afgelopen twee jaar voor alle partijen heeft gedaan. Trump is onder meer boos op Krebs omdat diens agentschap een website genaamd 'Rumor Control' (geruchtencontrole) runde, die desinformatie rondom de verkiezingen aan de kaak stelde, zeggen drie ingewijden.

Kort nadat president Trump dinsdagavond (plaatselijke tijd) de ontslagtweet had geplaatst, schreef hij op Twitter dat "het enige veilige aan onze verkiezingen van 2020" was dat ze "vrijwel ondoordringbaar waren voor vreemde mogendheden". Daarna herhaalde Trump zijn ongefundeerde aantijgingen van verkiezingsfraude jegens onder anderen de Democraten.

"Vereerd om te dienen", schreef Krebs op zijn beurt op zijn privé-Twitteraccount. "We hebben het goed gedaan. Verdedig vandaag, morgen veilig."

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden