Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump onthult lijst met kandidaat-opperrechters

Trump onthult lijst met kandidaat-opperrechters

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een lijst onthuld met twintig potentiële kandidaten die in de toekomst plaats kunnen nemen in het hooggerechtshof. Het gaat onder meer om drie Republikeinse senatoren, Ted Cruz (Texas), Josh Hawley (Missouri) en Tom Cotton (Arkansas).

Trump heeft tijdens zijn ambtsperiode al twee opperrechters kunnen benoemen in het negen leden tellende hof. Daar zijn rechters die als conservatief worden gezien met vijf tegen vier in de meerderheid. De opperrechters worden voor het leven benoemd en doen ook uitspraken over gevoelige onderwerpen als abortus, wapenwetgeving en de doodstraf.

Op dit moment zijn vier van de rechters 70 jaar of ouder. Dat Trump al met een lijst met potentiële opvolgers komt, wordt gezien als een poging om conservatieve kiezers te motiveren om voor hem te gaan stemmen bij de verkiezingen in november. Hij kwam tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 ook al met zo'n namenlijst.

Om meer conservatieve rechters te kunnen benoemen, moet Trump niet alleen herkozen worden. Zijn Republikeinen moeten in november ook hun meerderheid in de Senaat behouden. De president kan een opperrechter naar voren schuiven, maar senatoren moeten die benoeming vervolgens goedkeuren.

Meer uit Buitenland

YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

1 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

3 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

4 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

8 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

9 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

11 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

13 uur geleden