Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: onderzoek door justitie naar 'linkse onrust'

Trump: onderzoek door justitie naar 'linkse onrust'

WASHINGTON (ANP) - De ministeries van Justitie en Binnenlandse Veiligheid in de Verenigde Staten gaan onderzoek doen naar "linkse onrust", kondigde president Donald Trump maandag aan. Trump beschuldigde zijn Democratische tegenstander bij de aankomende presidentsverkiezingen Joe Biden ervan morele steun te verlenen aan vandalen.

Trump, die de laatste maanden de nadruk legt op een harde aanpak van misdaad en aanhoudende protesten in Amerikaanse steden, zei dat er meer dan 200 personen zijn gearresteerd, waarvan 100 in Portland. In die stad is het de laatste dagen onrustig en viel een dode na botsingen tussen Trump-aanhangers en rechtse milities aan de ene kant en Black Lives Matter-demonstranten aan de andere.

"In Amerika zullen wij ons nooit overgeven aan heerschappij door de meute, want als de meute regeert, is de democratie inderdaad dood", zei Trump. Hoewel Trump Biden ervan beschuldigt vandalen en relschoppers te steunen, heeft Biden meermaals alle geweld in de Amerikaanse steden veroordeeld, en heeft hij Trump opgeroepen hetzelfde te doen.

De president heeft Kyle Rittenhouse, een 17-jarige aanhanger van hem die ervan wordt verdacht vorige week twee personen te hebben doodgeschoten in de stad Kenosha, echter nog niet veroordeeld. Zijn woordvoerder zei maandagavond dat hij dat ook niet van plan is. Over zijn aanhangers die met linkse demonstranten botsten in Portland zei Trump dat zij vreedzaam demonstreerden.

Sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in de stad Minneapolis eind mei, zijn er aanhoudende protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld in veel Amerikaanse steden. Die gaan geregeld gepaard met rellen, vernielingen en plunderingen. Inmiddels zijn de opgelopen maatschappelijke spanningen in de steden een prominent thema geworden in aanloop naar de verkiezingen in november.

Meer uit Buitenland

Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

44 minuten geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

53 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

10 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden