Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump ondertekent bevel voor 'migratiepauze'

Trump ondertekent bevel voor 'migratiepauze'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag (lokale tijd) een presidentieel bevel ondertekend waardoor bepaalde immigranten zich voorlopig niet in de Verenigde Staten kunnen vestigen. Dat maakte hij bekend op een persconferentie.

Door het bevel worden bepaalde verblijfsvergunningen de komende zestig dagen niet verstrekt. Na afloop van die periode worden de maatregelen mogelijk verlengd. "Dit zal ervoor zorgen dat werkloze Amerikanen van alle achtergronden vooraan in de rij staan voor banen bij het openen van onze economie", zei Trump over het bevel, dat hij naar eigen zeggen kort voor de persconferentie had ondertekend.

De president stelde eerder dat hij met de migratiestop wil voorkomen dat Amerikanen te maken krijgen met concurrentie van buitenlanders op de arbeidsmarkt. Miljoenen Amerikanen zijn tijdens de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt.

Immigranten

De maatregel is van toepassing op immigranten die de VS in willen voor werk of op basis van familiebanden. Gastarbeiders die op tijdelijke verblijfsvergunningen het land binnenkomen zijn uitgezonderd, net als doktoren, verplegers en ander professioneel zorgpersoneel. Ook op immigranten die naar Amerika komen om "essentieel" werk te verrichten in de strijd tegen het coronavirus is het bevel niet van toepassing.

Door het besluit van Trump krijgen mogelijk meer dan 20.000 mensen per maand geen zogeheten green card, waarmee immigranten legaal in de VS kunnen verblijven en werken, berekende het Migration Policy Institute in Washington. Vanwege de coronapandemie zijn de Amerikaanse immigratiediensten echter grotendeels tot stilstand gekomen, waardoor het directe effect van het bevel mogelijk lager uitvalt. De VS verstrekten in het fiscale jaar 2019, dat begon op 1 oktober 2018, aan ongeveer 462.000 immigranten een green card.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

48 minuten geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

3 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

4 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

5 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

9 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

12 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

12 uur geleden