Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump ondertekent bevel voor 'migratiepauze'

Trump ondertekent bevel voor 'migratiepauze'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag (lokale tijd) een presidentieel bevel ondertekend waardoor bepaalde immigranten zich voorlopig niet in de Verenigde Staten kunnen vestigen. Dat maakte hij bekend op een persconferentie.

Door het bevel worden bepaalde verblijfsvergunningen de komende zestig dagen niet verstrekt. Na afloop van die periode worden de maatregelen mogelijk verlengd. "Dit zal ervoor zorgen dat werkloze Amerikanen van alle achtergronden vooraan in de rij staan voor banen bij het openen van onze economie", zei Trump over het bevel, dat hij naar eigen zeggen kort voor de persconferentie had ondertekend.

De president stelde eerder dat hij met de migratiestop wil voorkomen dat Amerikanen te maken krijgen met concurrentie van buitenlanders op de arbeidsmarkt. Miljoenen Amerikanen zijn tijdens de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt.

Immigranten

De maatregel is van toepassing op immigranten die de VS in willen voor werk of op basis van familiebanden. Gastarbeiders die op tijdelijke verblijfsvergunningen het land binnenkomen zijn uitgezonderd, net als doktoren, verplegers en ander professioneel zorgpersoneel. Ook op immigranten die naar Amerika komen om "essentieel" werk te verrichten in de strijd tegen het coronavirus is het bevel niet van toepassing.

Door het besluit van Trump krijgen mogelijk meer dan 20.000 mensen per maand geen zogeheten green card, waarmee immigranten legaal in de VS kunnen verblijven en werken, berekende het Migration Policy Institute in Washington. Vanwege de coronapandemie zijn de Amerikaanse immigratiediensten echter grotendeels tot stilstand gekomen, waardoor het directe effect van het bevel mogelijk lager uitvalt. De VS verstrekten in het fiscale jaar 2019, dat begon op 1 oktober 2018, aan ongeveer 462.000 immigranten een green card.

Meer uit Buitenland

Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

47 minuten geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

57 minuten geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

2 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

2 uur geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

5 uur geleden
Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

8 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

10 uur geleden