Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump naar Kenosha 'om steun te betuigen aan politie'

Trump naar Kenosha 'om steun te betuigen aan politie'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump reist dinsdag af naar de door rellen geteisterde stad Kenosha om zijn steun te betuigen aan de politie daar, heeft Trump gezegd in een interview met de rechtse televisiezender Fox News. Zowel de burgemeester van Kenosha als de gouverneur van de staat Wisconsin hadden Trump juist gevraagd om niet te komen.

"De gouverneur heeft gezegd dat hij niet wil dat u komt. Waarom is het voor u belangrijk om nu te worden gezien door het volk van Wisconsin?" vroeg de interviewster Laura Ingraham in een vraaggesprek met de president. "Omdat ik een enorme fan van de politie ben", antwoordde Trump. "En ik wil de politie bedanken. Ze hebben het goed gedaan."

Critici stellen dat Trump met zijn bezoek de onrust in Kenosha verder wil aanwakkeren ten behoeve van zijn verkiezingscampagne. Trump beschuldigde de Democratische presidentskandidaat Joe Biden er maandag van vandalen en relschoppers te steunen. Biden heeft het geweld dat woedt in de Amerikaanse steden meermaals veroordeeld en Trump opgeroepen hetzelfde te doen. De president heeft zich tot dusver echter beperkt tot het veroordelen van demonstranten, en mensen die in het kielzog van de demonstraties relden en plunderden.

Rittenhouse

Eerder op maandagavond suggereerde Trump dat Kyle Rittenhouse (17), die ervan wordt verdacht vorige week twee demonstranten in Kenosha te hebben doodgeschoten, uit zelfverdediging handelde. In videobeelden is volgens Trump te zien dat de zwaarbewapende tiener "probeerde weg te komen" van de demonstranten. "Hij viel en toen vielen ze hem heel gewelddadig aan", aldus Trump. "Ik denk dat hij heel diep in de problemen zat. Hij zou waarschijnlijk zijn gedood. Het wordt onderzocht."

De onrust in Kenosha brak uit nadat een witte politieagent op zondag 23 augustus een ongewapende zwarte man, Jacob Blake, zevenmaal in de rug schoot. De politie oogstte daarnaast kritiek omdat Rittenhouse, die na het schietincident waarvan hij wordt verdacht met zijn handen omhoog en zijn wapen langs zijn zij op de politie afliep, niet direct werd gearresteerd. Volgens critici zou de politie anders hebben gehandeld als Rittenhouse zwart was geweest.

In Amerikaanse steden wordt massaal gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in de stad Minneapolis, eind mei.

Meer uit Buitenland

Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

4 minuten geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

30 minuten geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

1 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

4 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

6 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

7 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

7 uur geleden