Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump mag weer op Facebook en Instagram

Trump mag weer op Facebook en Instagram

MENLO PARK (ANP) - De socialemediaplatforms Facebook en Instagram maken een einde aan de schorsing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, meldt moederbedrijf Meta. Trumps accounts, die Meta na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 opschortte, worden "in de komende weken" gereactiveerd. Trump verloor toegang tot zijn accounts vanwege opruiende berichten die tot de bestorming zouden hebben geleid en daarom een "ernstige schending van onze regels" vormden, aldus Meta.

Nick Clegg, president van Global Affairs bij Meta, liet weten dat de in ere herstelde accounts "vangrails" krijgen om "herhaalde overtredingen te voorkomen". Dat betekent in essentie dat door Trump geplaatste berichten worden verwijderd als die opnieuw de regels van Meta schenden. Afhankelijk van de "ernst van de overtreding" zal Trump een maand tot twee jaar kunnen worden geschorst, aldus Clegg op de website van het bedrijf.

De presidentiële campagne van Trump, die kandidaat is voor de Republikeinse presidentsnominatie voor de volgende verkiezingen in 2024, diende eerder deze maand bij Meta een petitie in om Trump weer op Facebook en Instagram toe te laten. "Wij zijn van mening dat het verbod op het account van president Trump op Facebook het publieke discours dramatisch heeft verstoord en belemmerd", schreef de Trump-campagne in de brief.

De accounts werden geschorst nadat Trump op 6 januari 2021 warme woorden had geschreven voor de relschoppers die het Capitool hadden bestormd. Zo schreef hij op Facebook: "Dit zijn de dingen die gebeuren wanneer grote patriotten, die al langer oneerlijk zijn behandeld, op achterbakse wijze een heilige, verpletterende verkiezingsoverwinning wordt onthouden. Ga in vrede en met liefde naar huis. Onthoud deze dag voor altijd!"

De retoriek van Trump rond 6 januari leverde hem ook een permanente ban van zijn Twitter-account op. Dat account werd op 19 november hersteld door de nieuwe eigenaar van het platform, Elon Musk. Trump heeft sindsdien nog niet getweet. De oud-president is momenteel alleen op sociale media actief via het door hemzelf opgerichte platform Truth Social.

Het was dan ook op Truth Social dat Trump reageerde op de beëindiging van zijn schorsing. "FACEBOOK, dat miljarden dollars aan waarde heeft verloren sinds het 'deplatformeren' van jullie favoriete president, ik, heeft zojuist aangekondigd dat ze mijn account herstellen", schreef hij. "Zoiets mag nooit meer gebeuren met een zittende president, of iemand anders die geen vergelding verdient!"

Meer uit Buitenland

Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit heeft het veto van de Verenigde Staten over het volledige lidmaatschap van de Palestijnen in de Verenigde Naties veroordeeld. Het kantoor van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas spreekt van "agressie tegen het internationaal recht en een aanmoediging om de genocide tegen onze mensen voort te zetten", die het Midden-Oosten naar de "afgrond" brengt.

13 minuten geleden
Twaalf juryleden in zwijggeldproces Trump geselecteerd

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Er zijn donderdag twaalf juryleden geselecteerd in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Zij zullen de komende weken beoordelen of Trump schuldig of onschuldig is aan het vervalsen van documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen. Met haar zou Trump een verhouding hebben gehad.

2 uur geleden
VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

WASHINGTON (ANP) - De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

5 uur geleden
Leden van familie Kennedy spreken steun uit voor Biden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vijftien leden van de beroemde en invloedrijke Amerikaanse politieke familie Kennedy steunen Joe Biden in zijn strijd om het presidentschap. Dat wordt gezien als een duidelijke afkeuring van de telg Robert F. Kennedy junior, die als onafhankelijke tegenkandidaat meedoet.

6 uur geleden
VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

9 uur geleden
Jurylid in zwijggeldzaak Trump valt uit omdat identiteit uitlekte

NEW YORK (ANP/RTR) - Een van de juryleden in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump in New York mag zich terugtrekken. Ze had daarom gevraagd omdat details over haar identiteit in de openbaarheid waren gekomen. Zes van de juryleden die al waren aangewezen, zijn nu nog over.

9 uur geleden
Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

10 uur geleden