Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

MENLO PARK (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump keert nog niet terug op Facebook en Instagram. De beide platforms hadden Trump in januari geblokkeerd nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd, en dat was op zich terecht, bepaalde het Oversight Board woensdag. Het Board is een soort 'gerechtshof' van Facebook en dochter Instagram en moet controleren of de beide platforms zich goed aan hun eigen regels houden.

Facebook kreeg wel een vingerwijzing. Trump werd "voor onbepaalde tijd" geblokkeerd, en de Oversight Board wil dat Facebook daar binnen zes maanden opnieuw naar kijkt. Die straf is voor het 'Facebook-hof' namelijk te willekeurig en vaag.

Tijdens de bestorming van het Capitool plaatste Trump een video op zijn officiële accounts op Facebook en Instagram. Daarin zei hij tegen de relschoppers: "Ik ken jullie pijn. Ik weet van jullie leed. De verkiezingen zijn van ons gestolen." Vervolgens riep hij de menigte op naar huis te gaan, maar hij sprak nog wel van een "frauduleuze verkiezing" en noemde zijn aanhangers "heel bijzonder". Facebook verwijderde het filmpje na twintig minuten. Ongeveer een half uur later, terwijl de politie probeerde de orde te herstellen, schreef Trump op Facebook: "Dit gebeurt er wanneer een heilige monsterscore bij verkiezingen zo gemeen wordt afgenomen van geweldige patriotten die zo lang slecht zijn behandeld." Die boodschap werd een paar minuten later ook verwijderd. De accounts van Trump op Facebook en Instagram werden 24 uur geschorst.

Duidelijke straf

Een dag na de rellen besloot Facebook om Trump voor onbepaalde tijd te schorsen, en in elk geval voor de twee weken die nog resteerden tot het vertrek van Trump als president en de machtsoverdracht aan de huidige president Joe Biden.

Na de machtswisseling besloot Facebook de schorsing van Trump voor te leggen aan zijn eigen controleurs, maar het Oversight Board is het daar helemaal niet mee eens. "Het is de taak van Facebook om noodzakelijke en gepaste straffen op te leggen voor ernstige overtredingen van zijn beleid. De taak van het Board is om te controleren of de regels van Facebook passen bij zijn beleid, waarden en bij mensenrechten. Door een vage straf op te leggen en daarna het Board te vragen het op te lossen, ontwijkt Facebook zijn verantwoordelijkheden. Het Board wil dat Facebook een duidelijke straf toepast en onderbouwt."

Schorsing niet voor onbepaalde tijd

Gezien de ernst van de rellen en het gevaar van geweld vindt het Oversight Board het op zich terecht dat de accounts van Trump werden geschorst. Maar dat die schorsing "voor onbepaalde tijd" is, is volgens het Board niet in orde. Die straf staat namelijk niet in de regels van Facebook. "De normale straffen van Facebook zijn verwijdering van berichten, opleggen van een tijdelijke schorsing of permanente uitschakeling van een account", aldus het 'gerechtshof'.

De oordelen van het Oversight Board zijn bindend. Facebook zegt in een reactie dat de schorsing van Trump "noodzakelijk en juist" was. Over de onbepaalde duur van de straf meldt Facebook: "We nemen het besluit van het Board in overweging en zullen een duidelijke en gepaste actie bepalen. In de tussentijd blijven de accounts van Trump geschorst."

Meer uit Buitenland

Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

1 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

2 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

3 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

3 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

3 uur geleden
Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

9 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

13 uur geleden