Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump keurt 'Oeigoeren-wet' goed met maatregelen tegen China

Trump keurt 'Oeigoeren-wet' goed met maatregelen tegen China

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft wetgeving ondertekend die kan leiden tot sancties tegen Chinese functionarissen vanwege de grootschalige detentie van Oeigoeren in de onrustige provincie Xinjiang. De wet kreeg veel steun in beide huizen van het Congres.

In de wetgeving staat dat de Amerikaanse regering sancties moet opleggen aan Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking van de overwegend islamitische Oeigoeren en andere minderheden. Zowel de Republikeinen van Trump als de Democraten steunden een hardere aanpak van China over de gevoelige kwestie.

De Chinese premier Li Keqiang was verontwaardigd over de Amerikaanse wet. Hij waarschuwde voor tegenmaatregelen. Li zei dat de VS moeten stoppen met zich bemoeien met binnenlandse, Chinese aangelegenheden. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de VS verantwoordelijk zijn voor de gevolgen en het antwoord van Peking. "Washington moet stoppen met het schaden van Chinese belangen."

Trainingscentra

De Chinese autoriteiten hebben volgens experts op grote schaal Oeigoeren en andere moslims vastgezet in omstreden detentiekampen. Het gaat volgens China om trainingscentra waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

Trump zou zich eerder nog positief hebben uitgelaten over de detentiecentra. Hij zei tegen de Chinese leider Xi Jinping dat die vooral moest doorgaan met de bouw van de kampen, citeert de krant Wall Street Journal uit een boek van John Bolton, een voormalige topadviseur van Trump.

De relatie met Peking is de afgelopen maanden al bekoeld en komt nu verder onder druk te staan. De landen liggen ook met elkaar in de clinch over de situatie in Hongkong en de corona-uitbraak, die begon in de Chinese metropool Wuhan. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat China honderdduizenden doden had kunnen voorkomen door transparanter te zijn.

Meer uit Buitenland

Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

13 minuten geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

1 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

1 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

5 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

5 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

5 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

5 uur geleden