
Trump houdt eerste campagnerally ondanks besmettingsgevaar
TULSA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump houdt zaterdag zijn eerste campagnerally sinds de lockdown vanwege het coronavirus. Hij doet dit in Tulsa, Oklahoma, een staat waar het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink is gestegen.
Veel mensen zijn bang dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden. Een aantal inwoners van Tulsa wilde de campagnebijeenkomst om die reden laten annuleren door de rechter, maar hun verzoek werd afgewezen.
Het Tulsa BOK Center, waar de bijeenkomst wordt gehouden, heeft het campagneteam van Trump gevraagd om een doordacht plan om de gezondheid van bezoekers te waarborgen. Media meldden dat er donderdag al mensen in de rij stonden voor het evenement.
Presidentsverkiezingen
Het is voor Trump belangrijk zich weer te laten zien in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Voor het coronavirus de VS grotendeels stillegde, hield hij regelmatig rally's. Tijdens die bijeenkomsten zweept hij zijn aanhangers op en haalt hij regelmatig hard uit naar tegenstanders, zoals de Democratische kandidaat Joe Biden.
Biden uitte meerdere malen kritiek op het voornemen van Trump om weer te beginnen met grote bijeenkomsten, vanwege de kans op besmetting met het coronavirus. Volgens de oud-vicepresident lijdt het land onder het gebrek aan leiderschap van Trump.
In de peilingen staat Trump momenteel achter op Biden. Hij heeft terrein verloren doordat het economisch niet goed gaat, vanwege de maatregelen tegen het coronavirus en vanwege zijn aanpak van het longvirus.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.
2 uur geledenPRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.
3 uur geledenKYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.
4 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.
5 uur geleden