Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump herhaalt ongefundeerde beschuldiging van verkiezingsfraude

Trump herhaalt ongefundeerde beschuldiging van verkiezingsfraude

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerdere ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten herhaald tijdens een persconferentie vanuit het Witte Huis. "Als je de legale stemmen telt, win ik met gemak", zei Trump.

Trump opende de persconferentie door te zeggen dat hij een update ging geven over de integriteit van het verloop van de verkiezingen. Daarop begon de president met een reeks verwijten, die er allemaal op neerkwamen dat de Democraten "de verkiezingen proberen te stelen".

Trump stelde meermaals dat de Democraten worden geholpen door "de grote media, het grote geld, en de grote techbedrijven". Hij noemde een aantal staten waar hij aan het begin van het tellen van de stemmen een voorsprong had, en waar die voorsprong is geslonken of in een achterstand is veranderd, naarmate meer briefstemmen zijn geteld. Daarin erkende hij dat hij in de staat Georgia mogelijk "een beetje lager" komt te staan dan zijn Democratische tegenstander.

Trump noemde een aantal rechtszaken die hij met zijn campagneteam heeft aangespannen tegen een aantal staten en districten. Hij zei de door hem vermeende verkiezingsfraude te willen aanpakken door nog een keur van rechtszaken aan te spannen. "We kunnen niet toestaan dat een verkiezing op deze wijze wordt gestolen", aldus Trump.

Trump zaait al maanden twijfel over het stemmen per post, dat volgens hem verkiezingsfraude in de hand werkt. Voor die bewering is echter geen enkel bewijs. Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden.

Volgens de Democraten probeert Trump twijfel te zaaien rond het stemmen per post om zo Democratische kiezers, die in verhouding vaker per post stemmen dan Republikeinen, uit te sluiten en de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Het stemmen per post is op die manier uitgegroeid tot een van de grote twistappels in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer uit Buitenland

Bemande proefvlucht met Starliner niet voor 17 mei

CAPE CANAVERAL (ANP/AFP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag 17 mei naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), meldt NASA. De proefvlucht werd maandagnacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket.

18 minuten geleden
Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

1 uur geleden
Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen. De artiest had in het Ierse Ogham-alfabet 'ceasefire' (staakt-het-vuren) en 'freedom for Palestine' op het lichaam staan, maar dat mocht niet van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU).

3 uur geleden
Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

WASHINGTON (ANP) - De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

3 uur geleden
Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

6 uur geleden
Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

10 uur geleden
Netanyahu zegt dat voorstel bestand niet aan eisen Israël voldoet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het laatste voorstel voor een bestand in de Gazastrook niet voldoet aan de eisen van Israël. Hamas liet maandag weten akkoord te zijn met de voorwaarden voor een staakt-het-vuren, maar Israël is nog niet zover.

10 uur geleden