Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump haalt nationale garde weg uit Washington

Trump haalt nationale garde weg uit Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de terugtrekking bevolen van de militairen van de nationale garde uit Washington. Hij zei dat de situatie nu onder controle is na dagen van protesten in verband met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

"Ik heb zojuist onze nationale garde bevolen om te beginnen met het terugtrekken uit Washington DC nu alles perfect onder controle is", twitterde hij. "Ze zullen naar huis terugkeren, maar kunnen snel terugkomen als het nodig is. Veel minder demonstranten gisteravond (zaterdag) dan verwacht," voegde hij eraan toe.

In Washington en andere steden werd de nationale garde ingezet in verband met de vele protesten tegen racisme en politiegeweld. De lokale autoriteiten in Washington zitten in hun maag met de aanwezigheid van de nationale garde en ook de federale politiediensten. De politie van Washington zou niet goed zijn geïnformeerd over welke instanties nu allemaal waken over de veiligheid.

De nationale garde (National Guard) behoort tot de reservestrijdkrachten van de VS. Staten kunnen besluiten een beroep te doen op de gardisten bij natuurrampen en andere noodsituaties.

Meer uit Buitenland

Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

46 minuten geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

3 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

6 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

9 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

11 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

12 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

14 uur geleden