Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: geld TikTok-deal naar 'patriottisch onderwijs'

Trump: geld TikTok-deal naar 'patriottisch onderwijs'

FAYETTEVILLE (ANP) - President Donald Trump wil 5 miljard dollar van de bedrijven die betrokken zijn bij de vorming van de nieuwe Amerikaanse tak van filmpjes-app TikTok. Dat geld wil hij steken in 'patriottisch' onderwijs, zo vertelde Trump op een campagnebijeenkomst in Fayetteville (North-Carolina).

Tegen de leiders van de betrokken bedrijven, Oracle, Walmart en ByteDance, zei Trump naar eigen zeggen: "Doe me een lol en steek 5 miljard dollar in een fonds voor onderwijs, zodat we mensen de echte geschiedenis van ons land kunnen bijbrengen, niet de fake-geschiedenis."

Afgelopen week liet de president al doorschemeren dat hij een nieuwe commissie wil opzetten, de '1776 commissie', die "patriottisch onderwijs" moet promoten. "We gaan de raciale indoctrinatie van onze leerlingen stoppen en weer patriottisch onderwijs terugbrengen op onze scholen." Dat moet kinderen leren "van ons land te houden, onze geschiedenis te eren en altijd onze prachtige Amerikaanse vlag te respecteren", zei Trump in Fayetteville.

Verbod opgeschort

Met de '1776 commissie' wil Trump een antwoord geven op het '1619-project' van The New York Times, waarmee de krant kinderen wil leren over de slavernij in Amerika, maar ook over de verdiensten van belangrijke zwarte Amerikanen. Trump noemde dat eerder "ideologisch gif" en zei erover: "Dit project herschrijft de Amerikaanse geschiedenis zodat kinderen leren dat wij zijn gesticht op het principe van onderdrukking en niet op vrijheid. Niets is minder waar."

Of het plan voor het 'patriottische geschiedenis'-fonds doorgaat, wordt overigens niet bepaald door Trump, maar door het nieuwe Amerikaanse bedrijf TikTok Global. Dat beslist waar de miljarden in worden geïnvesteerd. Opmerkelijk genoeg zegt ByteDance niets te weten van een verzoek van Trump om zo'n fonds op te zetten. "Wij hebben hier pas via het nieuws voor het eerst van gehoord", meldde het Chinese bedrijf zondagochtend.

Trump wilde een verbod instellen op het downloaden van de TikTok, omdat hij vreesde dat gebruikersdata in China terecht zouden komen. Dat verbod zou komende nacht ingaan maar is nu opgeschort, omdat TikTok in Amerika gaat samenwerken met Oracle en Walmart, zo is in de nacht van zaterdag op zondag beklonken.

Meer uit Buitenland

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

7 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

7 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

9 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

30 minuten geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

38 minuten geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël regelmatig op elkaar.

1 uur geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden