Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: fraude bij verkiezingen, maar er moet 'vrede' zijn

Trump: fraude bij verkiezingen, maar er moet 'vrede' zijn

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn aanhangers in Washington in een videoboodschap opgeroepen naar huis te gaan. Hij herhaalde in het filmpje echter ook zijn onbewezen bewering dat hij heeft verloren door verkiezingsfraude. "We hebben vrede nodig."

Trump stond onder druk om zijn betogers terug te fluiten na de bestorming van het Capitool. Daar zou de verkiezingsoverwinning van zijn rivaal Joe Biden worden bekrachtigd. "Ik snap jullie pijn. Ik weet dat jullie gekwetst zijn. De verkiezing is van ons gestolen", zei de president in zijn videoboodschap. "Dit was een frauduleuze verkiezing. Maar we kunnen deze mensen niet in de kaart spelen", zei Trump later, zonder uit te leggen op wie hij doelde.

De president zei dat de wet moet worden nageleefd en politiemensen moeten worden gerespecteerd. "Ga naar huis. We houden van jullie. Jullie zijn heel bijzonder. Jullie hebben gezien wat er gebeurt. Jullie hebben de manier gezien waarop anderen worden behandeld, die zo slecht en boosaardig zijn. Ik weet hoe jullie je voelen. Maar ga naar huis. En ga in vrede."

Trump plaatste de videoboodschap op Twitter. Dat platform greep meteen in. Andere twitteraars kunnen het bericht niet liken of retweeten en kunnen er ook niet op reageren. "Deze bewering van verkiezingsfraude wordt betwist", zegt Twitter in een melding die bij de tweet is geplaatst.

Meer uit Buitenland

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

42 minuten geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

5 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

5 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

6 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

6 uur geleden
Noorse verkeersbrug stort in en voertuigen te water

TRETTEN (ANP/AFP) - In Noorwegen is plotseling een tien jaar oude overwegend houten verkeersbrug ingestort. Hierdoor kwamen een vrachtauto en een auto helemaal of gedeeltelijk in de rivier Lagen terecht. De bijna 150 meter lange brug in Tretten, 150 kilometer ten noorden van Oslo, begaf het op meerdere punten volledig door nog onbekende oorzaak.

8 uur geleden