Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump eist bij rechter verkiezingszege Pennsylvania op

Trump eist bij rechter verkiezingszege Pennsylvania op

HARRISBURG (ANP/RTR) - Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag bij de rechter geëist dat Trump tot winnaar in de staat Pennsylvania wordt uitgeroepen. Team Trump is van mening dat het parlement van de staat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, de kiesmannen moet selecteren die de uiteindelijke president uitverkiezen.

In de ingediende stukken, vraagt de Trump-campagne de federale rechter te verkiezingsuitslag in Pennsylvania "onvolkomen" te verklaren en te gelasten dat het parlement van de staat de kiesmannen selecteert. Het verzoek is een onderdeel van een reeks aanpassingen door de Trump-campagne aan de rechtszaak in Pennsylvania.

Trumps Democratische uitdager Joe Biden won de verkiezingen met een verwachte hoeveelheid van 306 kiesmannen, tegen 232 voor Trump. Wie 270 of meer kiesmannen heeft, is de winnaar. Als Trump de uitkomst in Pennsylvania (20 kiesmannen) in zijn voordeel weet om te buigen, moet hij in nog twee staten hetzelfde doen om die hoeveelheid kiesmannen te halen. Of Trump dat in Pennsylvania überhaupt voor elkaar krijgt, is zeer de vraag. Joe Biden won er met zo'n 82.000 stemmen verschil.

Sceptisch

Het juridisch team van Trump, onder leiding van zijn persoonlijk advocaat Rudy Giuliani, wil ook weer claims toevoegen aan de rechtszaak die het zondag juist had laten vallen. Zo beweert team Trump nu opnieuw dat Republikeinse waarnemers geen toegang kregen tot het tellen van de briefstemmen, wat eerder door zowel functionarissen als door advocaten van Trump zelf is tegengesproken.

De rechter liet dinsdag ter zitting al weten dat hij sceptisch is over de zaak. Ook deskundigen zien er juridisch weinig heil in. De rechtszaak van Trump rammelt van alle kanten en biedt "geen enkel uitzicht op het veranderen van de uitslag", aldus jurist en hoogleraar Justin Levitt (Loyola Law School).

Wel lijkt Trumps constante gehamer op zijn ongefundeerde beschuldigingen richting de Democraten een effect te hebben op de Republikeinse kiezers. Volgens een opiniepeiling van persbureau Reuters en marktonderzoeker Ipsos zou de helft van hen nu geloven dat Trump van 'zijn' verkiezingsoverwinning is bestolen.

Meer uit Buitenland

Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

35 minuten geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

2 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

2 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

3 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

4 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

6 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

6 uur geleden