Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: chaos als ik word vervolgd

Trump: chaos als ik word vervolgd

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump waarschuwt dat er chaos uitbreekt als hij wordt vervolgd voor pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Hij deed dat na een zitting van een federaal hof van beroep waar zijn advocaten de rechters proberen te overtuigen dat Trump immuniteit geniet voor vervolging omdat hij toen president van de Verenigde Staten was.

Een lagere rechtbank oordeelde in eerste aanleg dat de strafrechtelijke aanklacht tegen Trump kan worden doorgezet omdat hij zich niet kan beroepen op immuniteit. De huidige president Joe Biden won de verkiezingen van 2020. Toenmalig president Trump zette overheidsfunctionarissen onder druk om de uitslag niet te certificeren. Op 6 januari 2021, de dag dat de verkiezingsuitslag officieel door het Congres zou worden bekrachtigd, riep Trump zijn aanhangers op naar het Capitool te gaan om daar van zich te laten horen.

"Je kan ons land niet terugnemen met zwakte. Je moet kracht laten zien", zei Trump tegen zijn supporters, die daarna het Congresgebouw bestormden met vijf doden tot gevolg.

Immuniteit

Trumps advocaten zeiden dat hij niet vervolgd kan worden omdat presidenten immuniteit genieten. De rechters van het hof lieten zich sceptisch uit over de argumentatie van Trumps advocaten. Zo vroeg een van de magistraten zich af of in de redenering van de advocaten een president "een politieke rivaal zou mogen liquideren" zonder vervolgd te worden. Volgens de advocaten had Trump eerst door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat afgezet moeten worden, alleen dan zou hij vervolgd kunnen worden voor dingen die hij deed als president.

De strafzaak tegen Trump had eigenlijk op 4 maart moeten beginnen, maar door het hoger beroep is nog onduidelijk wanneer de zaak nu echt inhoudelijk kan beginnen.

Meer uit Buitenland

Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

22 minuten geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeƫvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

1 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

2 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

2 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiƫle vervanger van Joe Biden.

3 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

4 uur geleden