Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: Brits NHS niet op tafel bij handelsdeal

Trump: Brits NHS niet op tafel bij handelsdeal

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat de Britse nationale gezondheidsdienst NHS niet op tafel ligt tijdens gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de twee landen. "We hebben er absoluut niets mee te maken, en dat zouden we ook niet willen. Zelfs als je het ons op een zilveren presenteerblaadje overhandigt, willen we er niets mee te maken hebben."

De grootste Britse oppositiepartij Labour beschuldigde de Conservatieve regering er onlangs van de National Health Service te bespreken in handelsoverleg met de Verenigde Staten.

Trump maakte zijn opmerkingen in Londen tijdens een persconferentie voorafgaand aan de NAVO-top. Hem werd gevraagd of de NHS op tafel zou kunnen liggen in handelsgesprekken na de brexit van het Verenigd Koninkrijk. "Nee, helemaal niet. Ik heb er zelfs nooit over nagedacht, eerlijk gezegd", zei Trump.

Beschuldiging Corbyn

Oppositieleider Jeremy Corbyn zei over ruim 450 pagina's aan documenten te beschikken die dat bewijzen. Hij zei te vrezen dat Amerikaanse bedrijven toegang krijgen tot het Britse gezondheidsstelsel, waardoor mogelijk meer betaald moet gaan worden voor geneesmiddelen.

Zowel premier Boris Johnson als minister Liz Truss (Internationale Handel) ontkende eerder al de beschuldigingen. Corbyn verspreidde volgens hen onzinverhalen. Ook Trump ontkent nu interesse te hebben in de NHS.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. "Dat is een heel effectief dubbel slot", aldus de demissionaire bewindsman.

2 uur geleden
CDA-afdelingen steunen in brief aan fractie koers Pieter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft met Pieter Omtzigt "goud in handen", en zou er goed aan doen om zijn idee├źn een grotere rol te laten spelen in de partij. Dat staat in een "brandbrief" die zeker achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA aan de Tweede Kamerfractie hebben gestuurd. Kabinetsdeelname in Rutte IV vinden ze "ongeloofwaardig en geen optie".

4 uur geleden
Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

22 uur geleden
Militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die donderdag nog over hun uitzending debatteert.

22 uur geleden
Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte vindt dat er "niets vreemds of onoorbaars" is gebeurd toen het kabinet anderhalf jaar geleden besloot geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wil Rutte er weinig over kwijt. De Tweede Kamer krijgt een uitgebreide brief met uitleg, zegt hij.

1 dag geleden
Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 dag geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

1 dag geleden