Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump beschuldigt 'theatrale' Biden van zaaien verdeeldheid

Trump beschuldigt 'theatrale' Biden van zaaien verdeeldheid

WASHINGTON (ANP) - De toespraak van president Joe Biden waarin hij zijn voorganger Donald Trump aanvalt, zorgt alleen maar voor meer verdeeldheid in de Verenigde Staten, vindt Trump. Hij beschouwt de speech ter herdenking van de bestorming van het Capitool precies een jaar geleden als "politiek theater om de aandacht af te leiden van het feit dat Biden compleet en totaal heeft gefaald", schrijft hij in een verklaring.

De Democratische president legde de schuld voor de bestorming volledig bij Trump, wiens aanhangers het parlementsgebouw binnenstormden om te voorkomen dat de verkiezingen zouden worden ‘gestolen’. Hij "creëerde een web van leugens over de verkiezingen" omdat hij zijn eigenbelang belangrijker zou vinden dan de belangen van zijn land, aldus Biden.

Biden maakt de VS kapot met zijn beleid, aldus Trump in een bericht dat zijn woordvoerster Liz Harrington op Twitter verspreidde. Volgens Trump heeft zijn opvolger ervoor gezorgd dat de VS geen grenzen meer hebben, de controle over de coronapandemie volledig zijn verloren en energie-afhankelijk zijn geworden. Ook wijst hij op de hoge inflatie, de chaos in het leger en de "gênante" terugtrekking uit Afghanistan. Opnieuw beweert de Republikein zonder bewijsvoering dat hij op frauduleuze wijze van de verkiezingsoverwinning is beroofd.

Trump had voor donderdag een persconferentie gepland, maar stelde die eerder deze week uit naar later in de maand. Sociale media speelden voor Trump een belangrijke rol. Hij werd vanwege opruiing geweerd van Twitter, Facebook en YouTube, waarna hij niet echt geslaagde pogingen ondernam op andere manieren digitaal contact te onderhouden met zijn volgers. In oktober kwamen plannen naar buiten voor het platform TRUTH Social. De lancering zou al snel plaatsvinden, maar de app zou nu op 21 februari online worden gezet. De Trump Media & Technology Group (TMTG) zegt daarmee een alternatief voor Twitter te willen bieden en wil later ook nieuws, podcasts en entertainment brengen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

5 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

6 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

7 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

9 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

12 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

13 uur geleden