Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump belooft van herdenkingsdag slavernij een feestdag te maken

Trump belooft van herdenkingsdag slavernij een feestdag te maken

ATLANTA (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een campagnebelofte gedaan om Juneteenth, de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken, tot nationale feestdag te maken. Met de belofte probeert Trump de zwarte kiezers te verleiden. Die neigen van oudsher eerder richting de Democratische partij.

Trump deed de uitspraak vrijdag op campagne in Atlanta (Georgia), een stad met een grote zwarte bevolking. Daar beloofde hij ook om de racistische organisatie Ku Klux Klan tot terroristische groepering te laten verklaren. Hetzelfde is hij overigens van plan met de antifa, een losse beweging van antifascistische activisten die deelneemt aan de demonstraties tegen racisme en politiegeweld in de VS.

De president beloofde ook dat zwarte gemeenschappen meer toegang zullen krijgen tot kapitaal en dat hij meer banen voor deze groep zal scheppen. Ook zij hij bedrijven van zwarte Amerikanen meer te willen steunen. Hoe hij dat wil gaan doen, vertelden hij en zijn campagneteam er niet bij.

Belang

Trump zei dat hij Amerikanen altijd op de eerste plek zet. "Daaronder vallen ook heel, heel belangrijke zwarte Amerikanen", aldus de president. Trump heeft er veel belang bij om zwarte stemmen te krijgen in Atlanta. In de staat Georgia gaat hij in de laatste peilingen nek-aan-nek met zijn Democratische uitdager Joe Biden.

De roep om Juneteenth, zoals de gedenkdag op 19 juni wordt genoemd, tot nationale feestdag te verklaren wordt steeds luider met de aanhoudende Black Lives Matter-protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld op de achtergrond. 47 staten en het District Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt, erkennen Juneteenth al als feestdag.

De belofte van Trump is opmerkelijk, omdat hij in aanloop van de afgelopen Juneteenth opzien baarde door die dag een verkiezingsbijeenkomst te willen houden in de stad Tulsa (Oklahoma). Dat werd door velen in de zwarte gemeenschap als een schoffering beschouwd, omdat Tulsa in 1921 het toneel was van massale aanvallen op zwarte inwoners van de stad, van wie tientallen om het leven werden gebracht. Trump besloot uiteindelijk de rally met een dag uit te stellen.

Meer uit Buitenland

Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

1 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

1 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

1 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

1 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

2 uur geleden
Taliban kondigt twee executies aan in Afghaans voetbalstadion

GHAZNI (ANP/AFP) - In een voetbalstadion in de Afghaanse provincie Ghazni worden volgens de autoriteiten deze donderdag twee mensen geëxecuteerd. Waarvoor ze bestraft worden, is niet bekendgemaakt. De executies zijn de derde en vierde sinds de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen.

2 uur geleden
VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

4 uur geleden