Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump beëindigt interview na vragen over fraudebeweringen

Trump beëindigt interview na vragen over fraudebeweringen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft abrupt een interview beëindigd met de publieke zender NPR. Hij kreeg daar kritische vragen over zijn bewering dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren van de Democraat Joe Biden.

NPR zegt dat het zes jaar lang heeft geprobeerd om het interview te regelen, maar dat zou steeds zijn geweigerd door het team van Trump. Die bleek deze week alsnog bereid de zender te woord te staan. Het interview had eigenlijk een kwartier moeten duren, maar zover kwam het niet. Trump belde met de studio en hing al na zo'n negen minuten op.

In de door NPR vrijgegeven opname is te horen dat Trump vasthoudt aan zijn onbewezen bewering dat zijn rivaal door gesjoemel heeft gewonnen. "Geloof je echt dat Biden 80 miljoen stemmen kreeg? Ik geloof het niet", aldus een boze Trump, die meende dat "niemand" kwam opdagen bij campagnebijeenkomsten van zijn tegenstander. "Maar plots kreeg hij 80 miljoen stemmen. Dat gelooft niemand."

Interviewer Steve Inskeep wil van Trump weten of hij bij verkiezingen in de VS alleen kandidaten gaat steunen die zijn theorie over verkiezingsfraude delen. Trump merkt vervolgens op dat kandidaten "die slim zijn" hem zullen bijvallen en noemt het voorbeeld van Kari Lake. Die Republikeinse politica probeert gouverneur te worden in Arizona en heeft volgens Amerikaanse media de onbewezen claims over verkiezingsfraude verspreid.

Inskeep probeert daarna nog een vraag te stellen, maar Trump heeft duidelijk genoeg van het gesprek. Hij bedankt de interviewer en hangt op.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

1 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

2 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

3 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

4 uur geleden
Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

6 uur geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

6 uur geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

8 uur geleden