Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump annuleert op 6 januari geplande persconferentie

Trump annuleert op 6 januari geplande persconferentie

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft dinsdag (lokale tijd) een persconferentie geannuleerd die hij had gepland voor 6 januari, de dag waarop een jaar eerder zijn aanhangers het Capitool bestormden. In plaats daarvan zal hij dezelfde onderwerpen die hij zou hebben besproken tijdens de persconferentie op een bijeenkomst op 15 januari in Arizona behandelen.

In de verklaring waarin hij de annulering van zijn persconferentie aankondigde, offreerde Trump opnieuw zijn theorie dat "fraude" heeft gezorgd voor zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden en noemde die "de misdaad van de eeuw". Daarin is Trump overigens geen roepende in de woestijn: uit peilingen blijkt consequent dat ongeveer 70 procent van de Republikeinen denkt dat Biden onwettig is gekozen.

Op donderdag zullen Biden en vicepresident Kamala Harris spreken vanuit Statuary Hall van het Capitool, de plek waar Trump-aanhangers zich een jaar geleden langs de politie vochten om het fysieke hart van de Amerikaanse democratie binnen te vallen.

"Donderdag gaat de president de waarheid spreken over wat er is gebeurd, niet de leugens die sommigen sindsdien hebben verspreid, en het gevaar dat het gebeurde vormt voor de rechtsstaat en ons systeem van democratisch bestuur", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki dinsdag.

Momenteel onderzoekt een panel van het Huis van Afgevaardigden de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. In het kader van dat onderzoek heeft het Huis dinsdag om de vrijwillige medewerking van Fox News-presentator Sean Hannity verzocht. Eerder werden vertrouwelingen van oud-president Trump, onder wie ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Mark Meadows, gedagvaard om voor het Huis te getuigen.

Meer uit Buitenland

Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

1 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

2 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

3 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

4 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

7 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

10 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armeniƫ de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

12 uur geleden