Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trudeau 'met pijn in het hart' vernomen van dood Elizabeth

Trudeau 'met pijn in het hart' vernomen van dood Elizabeth

OTTAWA/WELLINGTON/CANBERRA (ANP/RTR) - Leden van de Gemenebest van Naties hebben hun bewondering uitgesproken voor hun overleden koningin. De Canadese premier Justin Trudeau laat weten "met pijn in het hart" te hebben vernomen van het "overlijden van de langst regerende soeverein van Canada, Hare Majesteit Koningin Elizabeth II". "Ze was een constante aanwezigheid in ons leven - en haar dienstbaarheid aan de Canadezen zal voor altijd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van ons land blijven", aldus de premier op Twitter.

Voor de Australische premier Anthony Albanese betekent de dood van de koningin "het einde van een tijdperk". "Australische harten gaan uit naar de burgers van het Verenigde Koninkrijk die vandaag rouwen, wetende dat ze het gevoel hebben dat ze een deel hebben verloren van wat hun natie heel maakt", zei Albanese.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageert "met grote droefheid" op de dood van koningin Elizabeth. Ardern werd vrijdag om 04.50 uur (lokale tijd) wakker gemaakt door een politieagent die een met een zaklamp in haar kamer scheen. "Ik wist wat dat betekende", aldus Ardern, die in een persconferentie verder benadrukte dat de laatste dagen van Elizabeth goed lieten zien wat voor persoon ze was. "Tot het einde bleef ze werken, haar toewijding aan haar rol is altijd zonder twijfel geweest."

De Indiase premier Narendra Modi laat weten "gepijnigd" te zijn door de dood van de koningin. Volgens Modi was ze een toonbeeld van "waardigheid en fatsoen". Modi memoreert aan een ontmoeting met de Britse vorst, waarin Elizabeth een zakdoek liet zien die ze had gekregen op haar bruiloft van de Indiase onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi. "Ik zal dat gebaar altijd koesteren", schrijft hij op Twitter.

Canada, Australië, India en Nieuw-Zeeland maken deel uit van de Gemenebest van Naties, waarvan de Britse vorst het officiële staatshoofd is. Veel van de landen van het Gemenebest zijn voormalig koloniën van het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

15 minuten geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

56 minuten geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

1 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

1 uur geleden
Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

TEHERAN (ANP/DPA) - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

2 uur geleden
Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr maandagochtend.

4 uur geleden