Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trudeau belooft Zelenski meer wapens tijdens bezoek Oekraïne

Trudeau belooft Zelenski meer wapens tijdens bezoek Oekraïne

KIEV (ANP/RTR) - Canada gaat Oekraïne nieuwe wapens en militaire uitrustingen leveren, beloofde de Canadese premier Justin Trudeau zondag na een onaangekondigd bezoek aan hoofdstad Kiev, waar hij met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski sprak.

Trudeau zei ook dat Canada nieuwe sancties oplegt aan Russische personen en organisaties die de oorlog in Oekraïne steunen. Tevens kondigde hij de heropening van de Canadese ambassade in Kiev aan. Op het ambassadegebouw hees hij vervolgens de Canadese vlag.

Om de Oekraïense bevolking meer voedselzekerheid te verschaffen doneert Canada 25 miljoen dollar (ongeveer 23,7 miljoen euro) aan het Wereldvoedselprogramma van de VN, zei Trudeau. Ook schaft Canada voor minstens een jaar de handelstarieven af op alle Oekraïense invoer.

Eerder zondag bezocht Trudeau de plaats Irpin, vlak buiten Kiev, waar hevige gevechten tussen Oekraïense en Russische troepen plaatsvonden totdat de Russen zich eind maart terugtrokken. Over de Russische president Vladimir Poetin zei Trudeau dat deze verantwoordelijk is voor "gruwelijke oorlogsmisdaden".

Meer uit Buitenland

Chinese ruimtevaartuig landt op de achterkant van de maan

SINGAPORE (ANP/RTR) - Een onbemand ruimtevaartuig van China, de Chang'e-6, is zondag geland op de achterkant van de maan, maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekend. Het doel van de missie is om rotsen en bodem van het maanoppervlak op te halen en te onderzoeken.

6 minuten geleden
Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg

SCHWÄBISCH GMÜND (ANP/DPA) - Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

39 minuten geleden
Ook bemiddelaars Qatar en Egypte roepen op tot akkoord over Gaza

CAÏRO (ANP) - De bemiddelende landen Qatar en Egypte hebben, samen met de Amerikanen, Israël en de Palestijnse beweging Hamas opgeroepen een akkoord over een staakt-het-vuren "af te ronden", op basis van een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd plan. Volgens de drie biedt de overeenkomst een "routekaart" naar een permanent bestand en het beëindigen van de crisis.

3 uur geleden
Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

RAFAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

6 uur geleden
Weer Duitse politicus aangevallen

AALEN (ANP) - Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

7 uur geleden
Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

10 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

10 uur geleden