Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Truckerstaking Zuid-Korea legt productie staalmaker Posco plat

Truckerstaking Zuid-Korea legt productie staalmaker Posco plat

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Posco, de grootste staalproducent van Zuid-Korea, heeft het maken van sommige producten stopgezet. Door de langdurige staking van vrachtwagenchauffeurs in het land kampt het bedrijf met een tekort aan materialen. Ook andere grote Zuid-Koreaanse exporteurs als Hyundai, Kia en Samsung hebben last van de staking die de wereldwijde toeleveringsketens steeds meer ontwricht. Ook leveringen aan bijvoorbeeld Rotterdam kunnen vertragen.

Hoewel Posco probeert de impact van de staking te minimaliseren, bestaat de mogelijkheid dat het bedrijf de productie mogelijk verder moet verminderen. Dat hangt volgens een woordvoerster af van de omvang en de duur van de staking. Het bedrijf stapelt momenteel producten op op parkeerplaatsen en wegen van zijn fabrieken.

De staking van duizenden chauffeurs in Zuid-Korea gaat de zevende dag in. Met de staking willen de truckers de regering onder druk zetten om de huidige regels die het minimumloon voor de truckers garanderen niet af te schaffen met het oog op de stijgende brandstofprijzen. De driejarige loonregel, die in 2020 is ingevoerd, loopt dit jaar af. De gesprekken tussen de vakbond en de regering hebben tot dusver weinig opgeleverd.

Toeleveringsketens

Door de staking zijn leveringen van auto's, brandstoffen, staal en materialen voor halfgeleiders opgeschort of vertraagd. Zuid-Korea is de grootste exporteur van geheugenchips en de thuisbasis van enkele van de grootste autofabrikanten ter wereld. De staking dreigt de verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens daarmee verder te verslechteren, na de lockdowns in China en de Russische invasie van Oekraïne.

Volgens gegevens van het ministerie van Land, Infrastructuur en Transport is het dagelijkse volume van containers die van en naar de twaalf havens van het land worden vervoerd, zondag met 87 procent gedaald in vergelijking met het gemiddelde voor mei. De inkomende en uitgaande volumes in Busan, de op zes na drukste haven ter wereld, waren minder dan een vijfde van hun gebruikelijke hoeveelheid. Staal en cement behoren tot nu toe tot de zwaarst getroffen industrieën.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

15 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

16 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

18 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

20 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden