Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Truckers klagen over rampzalige brexitfiles in Frankrijk

Truckers klagen over rampzalige brexitfiles in Frankrijk

CALAIS (ANP/AFP) - Vrachtwagenchauffeurs in de Franse stad Calais staan in lange files vanwege de sterke stijging van het goederenvervoer naar het Verenigd Koninkrijk, een kleine maand voordat de EU-regels niet meer gelden voor het land. Op 31 december loopt de overgangssituatie af en er is nog altijd geen akkoord over hoe de handel dan verloopt.

De Britten "vullen hun voorraden aan als nooit tevoren", uit vrees voor de situatie na 31 december, zegt de wegtransportfederatie van de regio Pas-de-Calais. Die vindt dat er een "rampzalig" verkeersbeleid wordt gevoerd. "Het is al twee weken catastrofaal", zegt topman Sébastien Rivéra over het verkeer bij de veerhavens in Calais en de Eurotunnel.

Chauffeurs hebben niet alleen last van de files, maar ook van migranten die van de gelegenheid gebruikmaken om in de trailers te komen. De nabijheid van de brexit moedigt mensensmokkelaars en migranten volgens de exploitant van de tunnel aan. Het zou gaan om een "invasie". Twee weken geleden werd een jonge migrant doodgereden op de snelweg bij de ingang van de Eurotunnel.

Dagelijks steken ongeveer 9000 vrachtwagens het Kanaal over in beide richtingen, 3000 meer dan gebruikelijk.

Meer uit Buitenland

Dode en gewonden na explosie woongebouw Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Bij een zware explosie in een appartementsgebouw in Antwerpen is zeker één dode gevallen. Er zijn minstens vijf gewonden.

31 minuten geleden
VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

58 minuten geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

1 uur geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

1 uur geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

2 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

2 uur geleden
Burgerrechtenorganisatie betwist asieldecreet Biden bij rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een proces aangespannen tegen het nieuwe asieldecreet van de Amerikaanse president Joe Biden. De zaak werd woensdag aanhangig gemaakt bij de federale rechter in Washington, maakte de ACLU bekend.

2 uur geleden