Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tropische storm Iota stevent af op Midden-Amerika

Tropische storm Iota stevent af op Midden-Amerika

GUATEMALA-STAD (ANP) - De tropische storm Iota neemt toe aan kracht en koerst af op Midden-Amerika. De autoriteiten in Honduras en Guatemala vrezen grote overstromingen en sporen inwoners aan te evacueren in regio's die nog herstellende zijn van de grote verwoestingen die de vorige orkaan, Eta, achterliet.

Iota zal naar verwachting toenemen tot grote orkaankracht tegen de tijd dat de storm maandag de oerwouden van de Miskito-kust van Nicaragua en Honduras binnendringt. Volgens de Amerikaanse stormdienst NHC bereikt Iota nu al windsnelheden tot 97 kilometer per uur en wint die aan kracht boven de zuidelijke Caribische Zee, op ongeveer 770 kilometer ten zuidoosten van de kust van Nicaragua en Honduras.

De nieuwe storm komt terwijl Midden-Amerika nog steeds kampt met de gevolgen van orkaan Eta, die twee weken geleden de regio aandeed en overstromingen en modderstromen veroorzaakte die tientallen mensen het leven hebben gekost. Eta trok een spoor van vernieling van Panama tot het zuiden van Mexico.

Op zaterdagochtend zeiden de Guatemalteekse autoriteiten dat tien mensen door een modderstroom zijn bedolven in de staat Chiquimula nabij de grens met Honduras. Hulpverleners hebben tot nu toe twee mensen gered en drie lijken teruggevonden. Vijf mensen worden nog vermist. De modderstroom van zaterdag volgde op de gedeeltelijke ineenstorting van een berg vorige week in het dorp Queja, in de centrale Guatemalteekse regio Alta Verapaz. Tientallen inwoners kwamen daarbij om.

De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei uitte zaterdag zijn bezorgdheid over de komst van Iota en zei dat hij opdracht heeft gegeven tot evacuaties in gebieden die naar verwachting zullen worden getroffen. "We maken ons zorgen over het gebied van Alta Verapaz en Quiché. We denken dat die het zwaarst getroffen gaan worden", zei Giammattei. "We hopen dat God ons helpt."

In Honduras, waar Eta 64 mensen doodde en wegen, bruggen en gewassen beschadigde, drong president Juan Orlando Hernández zaterdag bij inwoners er op aan te evacueren naar de dichtstbijzijnde schuilplaatsen. "Iota gaat onze levens en onze economie opnieuw in gevaar brengen", zei hij.

Meer uit Buitenland

Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

16 minuten geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

34 minuten geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

55 minuten geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

3 uur geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

3 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

7 uur geleden