Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tropische storm Iota stevent af op Midden-Amerika

Tropische storm Iota stevent af op Midden-Amerika

GUATEMALA-STAD (ANP) - De tropische storm Iota neemt toe aan kracht en koerst af op Midden-Amerika. De autoriteiten in Honduras en Guatemala vrezen grote overstromingen en sporen inwoners aan te evacueren in regio's die nog herstellende zijn van de grote verwoestingen die de vorige orkaan, Eta, achterliet.

Iota zal naar verwachting toenemen tot grote orkaankracht tegen de tijd dat de storm maandag de oerwouden van de Miskito-kust van Nicaragua en Honduras binnendringt. Volgens de Amerikaanse stormdienst NHC bereikt Iota nu al windsnelheden tot 97 kilometer per uur en wint die aan kracht boven de zuidelijke Caribische Zee, op ongeveer 770 kilometer ten zuidoosten van de kust van Nicaragua en Honduras.

De nieuwe storm komt terwijl Midden-Amerika nog steeds kampt met de gevolgen van orkaan Eta, die twee weken geleden de regio aandeed en overstromingen en modderstromen veroorzaakte die tientallen mensen het leven hebben gekost. Eta trok een spoor van vernieling van Panama tot het zuiden van Mexico.

Op zaterdagochtend zeiden de Guatemalteekse autoriteiten dat tien mensen door een modderstroom zijn bedolven in de staat Chiquimula nabij de grens met Honduras. Hulpverleners hebben tot nu toe twee mensen gered en drie lijken teruggevonden. Vijf mensen worden nog vermist. De modderstroom van zaterdag volgde op de gedeeltelijke ineenstorting van een berg vorige week in het dorp Queja, in de centrale Guatemalteekse regio Alta Verapaz. Tientallen inwoners kwamen daarbij om.

De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei uitte zaterdag zijn bezorgdheid over de komst van Iota en zei dat hij opdracht heeft gegeven tot evacuaties in gebieden die naar verwachting zullen worden getroffen. "We maken ons zorgen over het gebied van Alta Verapaz en Quiché. We denken dat die het zwaarst getroffen gaan worden", zei Giammattei. "We hopen dat God ons helpt."

In Honduras, waar Eta 64 mensen doodde en wegen, bruggen en gewassen beschadigde, drong president Juan Orlando Hernández zaterdag bij inwoners er op aan te evacueren naar de dichtstbijzijnde schuilplaatsen. "Iota gaat onze levens en onze economie opnieuw in gevaar brengen", zei hij.

Meer uit Buitenland

7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

5 minuten geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

2 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

2 uur geleden
Slotpleidooien in zwijggeldzaak Donald Trump in New York

NEW YORK (ANP) - Bij de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump in New York worden de slotpleidooien verwacht. Aanklagers en advocaten hebben een laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Die kan zich dan deze week beraden op de schuldvraag.

2 uur geleden
President Boluarte van Peru aangeklaagd voor corruptie

LIMA (ANP/RTR) - De openbare aanklager van Peru heeft president Dina Boluarte aangeklaagd voor corruptie. Ze zou Rolex-horloges en andere dure sieraden als geschenk hebben aangenomen van gouverneur Wilfredo Oscorima Núñez van de regio Ayacucho.

4 uur geleden
Zelensky ontmoet Belgische premier De Croo dinsdag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt dinsdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. Dat heeft De Croo maandag aangekondigd tijdens het programma 'De Verkiezingstafel'.

5 uur geleden
Veiligheidsraad houdt spoedzitting om Israëlische aanval in Rafah

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden in Rafah, zo hebben diplomaten tegen persbureau AFP gezegd.

5 uur geleden