Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tropenroosters bij gemeenten voor vuilnisophalers en groenwerkers

Tropenroosters bij gemeenten voor vuilnisophalers en groenwerkers

UTRECHT (ANP) - Gemeenten nemen maatregelen tegen de hitte voor medewerkers die in de buitenlucht werken. Het gaat onder meer om vuilnisophalers en mensen die het groen bijhouden en in de milieustraten werken. Zo worden de roosters aangepast naar vroegere werktijden en zorgen gemeenten voor extra beschutting op werkplekken. Ook de rest van de week worden nog zomerse temperaturen verwacht in het land.

In Echt-Susteren (Limburg) meldt de gemeente dat het afvalbedrijf RWM waarmee de gemeente samenwerkt vanaf dinsdag "overgaat op het zomerprogramma". Inwoners moeten hun afval voor 06.00 uur aan de straat zetten. "Afval ophalen is zwaar werk. Wanneer de medewerkers van RWM het afval een uur eerder kunnen ophalen (dus om 06.00 uur in plaats van 07.00 uur 's ochtends), zijn ze (bijna) klaar voordat de warmste tijd van de dag begint", legt de gemeente uit.

De gemeente Utrecht roept inwoners op om deze week het vuilnis voor 07.00 uur op straat te zetten, zodat het eerder opgehaald kan worden en de medewerkers de hitte voor zijn. "De zomer is aan", aldus de gemeente op Twitter. De gemeente Vlissingen (Zeeland) waarschuwde inwoners ook al voor andere ophaaltijden vanwege de aanhoudende hitte. "Is uw container aan het eind van de middag nog niet leeggemaakt? Laat deze dan nog even staan. Mogelijk wordt uw container alsnog 's avonds geleegd. Onze collega's werken dan in ploegen", meldt de gemeente.

Onverantwoord

De gemeente Maastricht stelt vanaf woensdag een zogeheten tropenrooster in. Medewerkers werken dan tussen 06.00 uur en 13.30 uur, in plaats van op reguliere werktijden, zegt een woordvoerder. "We vinden het nu onverantwoord worden om medewerkers zo lang in de hitte te laten werken. Mensen die op de vuilniswagen zitten en bij het groenonderhoud werken, krijgen zonnebrand en water mee. Ze krijgen het advies zoveel mogelijk in de schaduw te werken en water te drinken." Medewerkers van milieustraten krijgen in Maastricht extra parasols en water. De openingstijden van de milieustraten blijven hetzelfde, "om de dienstverlening richting inwoners optimaal te houden".

De gemeente Bernheze meldde al op Twitter dat de kermis in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther deze week vanwege het warme weer niet om 12.00 uur maar om 14.00 uur begint. "Zorg goed voor jezelf tijdens deze warme dagen", aldus de gemeente.

Meer uit Binnenland

Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Verscheidene organisaties en personen vragen de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Kamervoorzitter Martin Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden.

17 minuten geleden
Veel regen verwacht dinsdag, wateroverlast mogelijk in zuidoosten

HOUTEN (ANP) - Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

18 minuten geleden
Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

1 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

2 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

3 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

5 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

8 uur geleden