Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trombosestichting bepleit vrije keuze over vaccin AstraZeneca

Trombosestichting bepleit vrije keuze over vaccin AstraZeneca

VOORSCHOTEN (ANP) - Waarom geef je mensen niet gewoon een vrije keus: wel of geen vaccinatie met AstraZeneca. Stans van Egmond, directeur Trombosestichting Nederland pleit ervoor vaccinatie met AstraZeneca vrij te geven voor mensen die het wel willen. "En mensen die superongerust zijn moeten ook kunnen zeggen: ik wil het niet. Dat geeft mensen toch ook meer controle en dus rust", zegt ze nadat was besloten in ons land mensen onder de 60 jaar voorlopig niet meer in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca.

Ze zegt dat de stichting "ongelooflijk veel vragen" krijgt van bezorgde patiënten, die door de wisselende berichten niet meer weten wat de juiste keuze is. "Mensen die bloedverdunners gebruiken bijvoorbeeld of mensen met een erfelijke aanleg voor trombose, en die al trombose hebben gehad." Ze begrijpt die bezorgdheid, maar zegt ook: "Je kunt de risico's tegen elkaar afwegen en dan wint vaccinatie". "Als je bedenkt dat er in Nederland de afgelopen maanden dagelijks ruim twintig mensen overlijden aan corona, van de ruim 7000 besmettingen per dag, en maar één op de anderhalf miljoen gevaccineerden. Dan kies je waarschijnlijk liever het vaccin. Maar het is een moeilijke afweging als je al bezorgd bent om je gezondheid. Het is moeilijk om die bezorgdheid weg te nemen."

Ze benadrukt dat het bij mensen onder de dertig jaar anders ligt. "Daar is het risico op overlijden door corona heel erg klein, en dan snap ik dat een andere afweging wordt gemaakt." Ze vraagt zich af wat gezondheidsminister Hugo de Jonge voor alternatief heeft op korte termijn. "Want nu zijn er veel mensen onder de zestig met een kwetsbare gezondheid, zoals hoge bloeddruk, diabetes etcetera. Die moeten nu nog langer te wachten op een vaccin, met elke dag weer een risico op een besmetting met het virus en dan een heftig verloop van de ziekte."

Stoppen niet nodig

Trombose-specialist Hugo ten Cate van het Maastricht UMC vindt het niet nodig te stoppen met vaccinaties met dit vaccin. Hij zei bij de NOS: "Wij vinden het belangrijker dat we voortvarend doorgaan. De gevaren van Covid zijn zo groot en het risico om aan Covid te overlijden is duizend keer groter dan kans op complicaties door het vaccin."

Minister De Jonge volgt met het besluit een spoedadvies van de Gezondheidsraad op. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Enkele tientallen mensen in Europa kregen na toediening van het AstraZeneca-vaccin last van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). In Nederland zijn acht meldingen bekend. Bij vier van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.

Het EMA zei ook dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, omdat de kans op overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans te overlijden aan de bijwerking. Het is aan de landen zelf om hun vaccinatieprogramma in te vullen.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JansPom 1 week geleden
Ik vraag me af waarom ze niet alleen mannen met AZ inenten. Die lijken nergens last van te hebben en dan blijft AZ ook niet op te plank liggen.
M. Hogendoorn 1 week geleden
Voor 60+ minder gevaarlijk? Lachen, die zijn er te veel zeker!
Rosa Maria 1 week geleden
Kwek dit is al de 2e keer dat je zo een domme reactie geef. Eerst discrimineert je de 60+ en nu komt je met deze stomme opmerking. Volgens mij zit er een steekje los in je bovenkamer
Euphy58 1 week geleden
Kwek, als er iemand dom is ben jij het wel. Ik heb zelf 2x longembolien gehad en trombose in mijn been. Denk je nu dat ik zit te springen om Astra-Zeneca? Omdat de problemen bij vrouwen aangetroffen is, gaan we de mannen ook maar meerekenen. Ik krijg straks Astra-zeneca, omdat gezonde mannen straks een ander merk vaccin krijgen! Mensen willen de vaccinatie wel, maar niet de onzekerheid van mogelijk zeer risicovolle bijwerkingen.
Kwek 1 week geleden
Als mensen de keuze krijgen komt er helemaal niemand. Wat een domme doos zeg. Zit zeker om werk verlegen.

Meer uit Gezond

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

16 uur geleden
RIVM: 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd

BILTHOVEN (ANP) - Bij het RIVM zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan de 8946 gevallen van vrijdag. Donderdag was sprake van 8737 nieuwe besmettingsgevallen, woensdag waren het er met 5461 meldingen veel minder. Door een technische storing bij de GGD'en vielen de meldingen toen lager uit.

16 uur geleden
'Wereldwijd meer dan 3 miljoen doden door coronavirus'

PARIJS (ANP/AFP) - Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels aan meer dan 3 miljoen patiënten het leven gekost. Er overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan een coronabesmetting, becijferde persbureau AFP.

20 uur geleden
Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

1 dag geleden
Zwangere vrouwen in Verenigd Koninkrijk mogen gevaccineerd worden

LONDEN (ANP/RTR) - Zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk kunnen ingeënt worden met de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Uit Amerikaanse gegevens blijkt dat de twee vaccins veilig zijn voor zwangeren, motiveert de Britse gezondheidsautoriteit het advies.

1 dag geleden
Risicogroepen mogelijk eerder geprikt, patiëntenorganisaties blij

UTRECHT (ANP) - Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).

1 dag geleden
Oordeel EMA over coronavaccin Janssen komt komende dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt komende dinsdag met conclusies in het onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Eerder was al bekend dat een oordeel over het vaccin volgende week zou komen, maar een precieze datum was nog niet genoemd.

1 dag geleden