Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld

Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft ook meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen.

De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels enkele weken in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er in totaal vijftien meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

Volgens de organisatie betreft het zes mensen van tussen 20 en 40 jaar, drie personen van tussen 40 en 60 jaar en zes ouder dan 60 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca. "Sinds alleen nog mensen van 60 jaar en ouder met het vaccin van AstraZeneca worden gevaccineerd, zijn er tot nu toe drie meldingen op bijna 1 miljoen gegeven vaccins bijgekomen", aldus Lareb.

Geen conclusie

‘Gewone’ trombose, ofwel bloedpropjes zonder een laag aantal bloedplaatjes, is 399 keer voorgekomen na coronavaccinatie. Lareb onderstreept echter dat op basis van deze meldingen geen conclusie getrokken kan worden over een relatie met de vaccins. "Trombose en longembolieën hebben diverse oorzaken en komen best vaak voor, bij ongeveer één op de 1000 mensen per jaar", meldt de organisatie.

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 320 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 34 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. Het ging om 230 mensen van 80 jaar of ouder, 66 personen tussen de 65 en 79 jaar en 23 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.

Meest gebruikte coronavaccin

De meeste van deze meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, 191 na de eerste vaccinatie en 65 na de tweede prik. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en ook het vaccin dat vooral bij ouderen gebruikt wordt. Bij 34 meldingen betrof het het vaccin van Moderna (21 na de 1 eerste inenting en 13 na de tweede) en bij 25 meldingen het vaccin van AstraZeneca, waarvan één na de tweede de vaccinatie. Bij 5 meldingen is het vaccin onbekend.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe in totaal bijna 50.000 meldingen van bijwerkingen binnengekomen van coronavaccins. Daarvan kwamen 26.381 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 17.483 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 4401 meldingen over het vaccin van Moderna. Ook kwamen er 1465 meldingen over het vaccin van Janssen.

Reacties op de prikplek

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 9 mei zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 6,4 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 4,4 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1,5 miljoen van AstraZeneca, 350.000 van Moderna en 70.000 van Janssen.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 dag geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

1 dag geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

2 dagen geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 dagen geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

2 dagen geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 dagen geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

6 dagen geleden