Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld

Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft ook meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen.

De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels enkele weken in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er in totaal vijftien meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

Volgens de organisatie betreft het zes mensen van tussen 20 en 40 jaar, drie personen van tussen 40 en 60 jaar en zes ouder dan 60 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca. "Sinds alleen nog mensen van 60 jaar en ouder met het vaccin van AstraZeneca worden gevaccineerd, zijn er tot nu toe drie meldingen op bijna 1 miljoen gegeven vaccins bijgekomen", aldus Lareb.

Geen conclusie

‘Gewone’ trombose, ofwel bloedpropjes zonder een laag aantal bloedplaatjes, is 399 keer voorgekomen na coronavaccinatie. Lareb onderstreept echter dat op basis van deze meldingen geen conclusie getrokken kan worden over een relatie met de vaccins. "Trombose en longembolieën hebben diverse oorzaken en komen best vaak voor, bij ongeveer één op de 1000 mensen per jaar", meldt de organisatie.

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 320 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 34 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. Het ging om 230 mensen van 80 jaar of ouder, 66 personen tussen de 65 en 79 jaar en 23 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.

Meest gebruikte coronavaccin

De meeste van deze meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, 191 na de eerste vaccinatie en 65 na de tweede prik. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en ook het vaccin dat vooral bij ouderen gebruikt wordt. Bij 34 meldingen betrof het het vaccin van Moderna (21 na de 1 eerste inenting en 13 na de tweede) en bij 25 meldingen het vaccin van AstraZeneca, waarvan één na de tweede de vaccinatie. Bij 5 meldingen is het vaccin onbekend.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe in totaal bijna 50.000 meldingen van bijwerkingen binnengekomen van coronavaccins. Daarvan kwamen 26.381 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 17.483 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 4401 meldingen over het vaccin van Moderna. Ook kwamen er 1465 meldingen over het vaccin van Janssen.

Reacties op de prikplek

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 9 mei zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 6,4 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 4,4 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1,5 miljoen van AstraZeneca, 350.000 van Moderna en 70.000 van Janssen.

Meer uit Gezond

NVWA waarschuwt: gebruik IKEA-glazen niet voor hete drank

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.

7 uur geleden
Gezondheidsraad adviseert limiet voor blootstelling kwartsstof

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.

9 uur geleden
Investeringen in ouderenzorg volgens accountants onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiële resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).

11 uur geleden
Nog steeds angsten en depressiegevoel bij bijna helft bevolking

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.

13 uur geleden
Europees project van start voor aanpak langdurige covid

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.

1 dag geleden
PVV-minister Klever geeft 3 miljoen voor mpox-vaccinatie Afrika

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het rampgebied in Centraal-Afrika te brengen en inenters en voorlichters op te leiden, meldt de PVV-minister. En er is haast geboden: "het mpox-virus grijpt steeds sneller om zich heen in Afrika".

1 dag geleden
Apotheken vragen overheid om geld voor hoger loon medewerkers

LEIDSCHENDAM (ANP) - De apotheken in Nederland vragen de overheid om extra geld, zodat ze in staat zijn de salarissen van hun medewerkers te verhogen. Die dreigen te staken, eerst regionaal en daarna landelijk. Twee organisaties van werkgevers, de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), zeggen dat ze begrip hebben voor de acties en spreken van een noodsignaal.

1 dag geleden