Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Troepen van Haftar leggen olievelden in Libië stil

Troepen van Haftar leggen olievelden in Libië stil

TRIPOLI (ANP) - Het grootste olieveld van Libië draait zondag de kraan dicht doordat troepen van krijgsheer Khalifa Haftar een pijpleiding hebben afgesloten. Dat meldt het Libische staatsoliebedrijf (NOC) in een verklaring.

Het gaat om het El Sharara-olieveld in het zuidwesten van het land, dat de capaciteit heeft om 300.000 vaten per dag op te pompen. Door de afsluiting van de pijplijn moet de productie noodgedwongen omlaag. Waarschijnlijk staakt de installatie de werkzaamheden zodra de opslagtanks vol zijn. Ook het kleinere El Feel-veld moet terugschroeven door de actie.

Haftar liet zijn troepen vaker de olieproductie stilleggen. De olie-installaties zijn een grote bron van inkomsten voor de door de VN-erkende regering van premier Fayez al-Sarraj, met wie Haftar verwikkeld is in een burgeroorlog. Zaterdag meldde de NOC dat de Libische uitvoer van olie vanuit vijf havenplaatsen is bevroren op instructies van Haftar. Door die blokkade wordt de nationale olie-export meer dan gehalveerd. Dat betekent dat 800.000 vaten olie per dag minder worden geëxporteerd, waarschuwde het nationale oliebedrijf.

De afsluiting van de olievelden verloopt simultaan met de vredestop in Berlijn zondag. Daar komen de belangrijkste partijen in de Libische burgeroorlog, circa tien landen en internationale organisaties, bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden.

Meer uit Buitenland

Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

33 minuten geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

47 minuten geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

51 minuten geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

2 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

2 uur geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

4 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

6 uur geleden