Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

Het gaat om "een langwerpige beige-gouden pil met een Audi-logo", laat het instituut weten. Trimbos roept mensen op om de pil "absoluut niet" te gebruiken.

Kopers hebben drie van zulke pillen in de afgelopen weken laten testen. Dat gebeurde bij twee testlocaties in de provincie Noord-Brabant en bij een locatie in de provincie Utrecht. Maar Trimbos weet niet hoeveel van de pillen er in totaal gemaakt zijn en waar ze allemaal zijn verhandeld. "We sturen nu een grote waarschuwing om te voorkomen dat mensen de pil gebruiken en last krijgen van de ernstige effecten."

Oververhitting

Bij het onderzoek bleek dat er meer dan 300 milligram van de werkzame stof MDMA in de pillen zat. De gemiddelde xtc-pil bevat volgens Trimbos ongeveer 136 milligram MDMA, "en dat is al aan de hoge kant". De 300 milligram van nu is geen record. In 2013 zag Trimbos een xtc-pil met 366 milligram MDMA.

Voor zover Trimbos weet zijn er nog geen mensen ziek geworden door de pillen. Een grote hoeveelheid MDMA kan leiden tot oververhitting van het lichaam. "Zeker op een festival heb je oververhitting en uitdroging niet meteen door. Bij oververhitting moet je zo snel mogelijk koelen, anders vallen organen als je nieren en je lever uit. Als je te laat bent, kun je dat proces niet meer omdraaien en ga je dood", zegt coördinator Laura Smit-Rigter van Trimbos.

Volgens Smit-Rigter zorgden eerdere waarschuwingen ervoor "dat zo'n pil binnen een maand van de markt verdwijnt. We vragen mensen die de pillen anoniem hebben laten testen om de uitslag te delen met hun dealer, zodat die de pillen zo snel mogelijk uit de handel haalt."

Meer uit Gezond

Paaseitjes met noten van de AH mogelijk in verkeerde verpakking

ZAANDAM (ANP) - Melkchocolade praliné eitjes van de Albert Heijn kunnen verpakt zijn als witte paaseitjes, dat meldt de supermarkt dinsdag. Als de praliné eitjes in de verkeerde verpakking zitten staat ten onrechte niet het allergeen noten vermeld. Daarom haalt Albert Heijn alle witte chocolade-eitjes met de houdbaarheidsdatum 30 juni 2024 uit de schappen.

9 uur geleden
Meer koekjes teruggeroepen om metaaldeeltjes

DEN HAAG (ANP) - Ook supermarktketens Dirk, Aldi, Nettorama en Poiesz roepen koekjes terug omdat er metaaldeeltjes in kunnen zitten. De waarschuwingen gelden bij Dirk voor de Lunetta-spritsen en de paaskoekjes. Bij Poiesz en Aldi gaat het alleen om de paaskoekjes. Nettorama roept chocoladekoekjes en paaskoekjes terug. Albert Heijn had maandag al gewaarschuwd voor deeltjes metaal in die koekjes.

11 uur geleden
Boetes tabaksfabrikanten om verkoopbonussen geschrapt

DEN HAAG (ANP) - Elf tabaksfabrikanten en -groothandelaren hoeven geen boetes te betalen voor de bonussen die zij aan winkels gaven, bijvoorbeeld voor een goed zichtbare plek. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zag die bonus als verboden reclame en legde de boetes op, maar dit is dinsdag teruggedraaid door de hoogste rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

15 uur geleden
Patiënt met Neuralink-chip kan met brein muis besturen, zegt Musk

FREMONT (ANP/RTR) - De eerste mens bij wie een hersenchip van Neuralink werd geïmplanteerd, kan met zijn gedachten een computermuis besturen. Dat heeft Neuralink-oprichter Elon Musk bekendgemaakt.

16 uur geleden
Sommige kankersoorten vaker vastgesteld bij rijkere mensen

UTRECHT (ANP) - Dat mensen met een laag inkomen korter gezond blijven dan mensen met meer geld, is bekend. Maar sommige kankervormen worden toch vaker geconstateerd bij mensen met een hogere sociaaleconomische status, schrijft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

20 uur geleden
UNICEF: ondervoeding neemt snel toe bij kinderen en zwangeren Gaza

NEW YORK/GAZA-STAD (ANP) - Ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven neemt met ongekende snelheid toe in de door oorlog geteisterde Gazastrook. Dat concludeert het Global Nutrition Cluster, waar VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF onderdeel van is.

1 dag geleden
Hugo de Jonge bemoeide zich 'actief' met aanpak arts door inspectie

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge heeft zich als zorgminister "actief bemoeid" met het beleid van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) jegens een huisarts over diens opstelling aan het begin van de coronacrisis. Dat schrijft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

1 dag geleden