Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trimbos: stoppen met roken is ook goed voor natuur en milieu

Trimbos: stoppen met roken is ook goed voor natuur en milieu

UTRECHT (ANP) - Stoppen met roken is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Sigarettenpeuken die op de grond worden gegooid, vormen een "forse bedreiging" voor de natuur en voor dieren, stelt het Trimbos Instituut. Dat heeft de schadelijke gevolgen van zwerfpeuken op een rijtje gezet vanwege Wereld Niet Roken Dag.

Sigarenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat. Dat is slecht afbreekbaar en valt uiteindelijk uit elkaar in microplastics. In de filters zitten ook nicotine en teer. Vooral voor organismen die in het water leven zijn de peuken giftig, waarschuwt het instituut. Ze veroorzaken veranderd gedrag, veranderingen in het DNA-materiaal, onderdrukking van de ontwikkeling en sterfte.

"Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen", vervolgt Trimbos. "Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden."

Voor de gezondheid van rokers hebben de filters geen enkele toegevoegde waarde, zeggen de wetenschappers. "Helaas wordt de roker die meent dat hij door het roken van filtersigaretten ‘iets’ doet om het risico op kanker te verkleinen door de tabaksindustrie ernstig om de tuin geleid", aldus het Trimbos Instituut.

Aan het begin van de keten wordt ook natuurschade veroorzaakt, zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het instituut. "De teelt en productie zorgen voor ontbossing en afname van de biodiversiteit." Peuken en de restjes schadelijke stoffen die erin zitten, hebben ook nadelige gevolgen voor de groei van planten.

Wat Croes betreft zouden de filters beter helemaal afgeschaft kunnen worden. Nog beter vindt ze het als mensen helemaal stoppen met de schadelijke gewoonte. Een roker die dat doet, slaat volgens haar drie vliegen in één klap: "Het is goed voor je gezondheid, voor de mensen in je omgeving én voor de natuur."

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

1 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

1 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

1 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

2 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

2 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

3 uur geleden