Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Triatlete Kingma bereikt met ‘keihard doortrappen’ wereldtop

Triatlete Kingma bereikt met ‘keihard doortrappen’ wereldtop

FONT ROMEU (ANP) - Vier dagen was er stress bij triatlete Maya Kingma. De racefiets van Specialized waarop ze in Leeds de wereldtop versloeg was spoorloos. "Achtergebleven in Leeds. Ze waren vergeten hem in het vliegtuig te laden en de KLM wist zo gauw niet waar ie was gebleven."

De zorgen van Kingma waren begrijpelijk, want die fiets betekent alles voor haar. Het pronkstuk is volledig afgesteld op haar lichaam en moet haar over enkele weken in Tokio aan olympische roem helpen. "Na vier dagen wachten had ik ’m weer. Gelukkig, want zonder die fiets ben ik vrij kansloos.’’

De 25-jarige triatlete uit Breda opende haar seizoen al verrassend sterk met de derde plaats in de wedstrijd uit de WK-series in Yokohama, maar haar indrukwekkende zege in Leeds sloeg alles. Ze versloeg er de bijna complete wereldtop in een wedstrijd over de olympische afstand (1,5 km zwemmen - 40 km fietsen - 10 km hardlopen). "Ik had niet verwacht dat ik al zo goed zou zijn. Doel van dit seizoen was top tien standaard met af en toe een uitschieter, maar op winnen had ik niet gerekend. En dan ook nog eens Leeds, een van de grootste wedstrijden ter wereld."

Niet per se de favoriete

Kingma nam door haar zege ook nog eens de leiding in het WK-klassement en is bijna vanuit het niets ineens medaillekandidaat in Tokio. "Dat is wel speciaal, maar ik ben niet per se de favoriete. Hoewel ik denk dat een medaille mogelijk is. Als je een van de grootste wedstrijden in de wereld kunt winnen, kun je ook de olympische wedstrijd winnen", aldus de Brabantse, die zaterdag in Rotterdam meedoet aan het NK, haar laatste test voor Tokio.

Veel zal afhangen van het wedstrijdverloop. Het parcours kent ze al van het testevent in 2019. "Het is technisch met veel bochten, dat ligt me wel. Draaien en keren en steeds opnieuw aanzetten. Dat kost kracht, maar ik ben een sterke fietser."

Twee blessurevrije jaren

Kingma schrijft haar opvallende progressie toe aan de afgelopen twee blessurevrije jaren die ze heeft doorgemaakt. "Ik heb de eerste jaren op het nationale trainingscentrum in Sittard het generieke programma gevolgd en dat niveau was voor iemand die uit het zwemmen kwam te hoog gegrepen. Ik raakte door overbelasting voortdurend geblesseerd bij het hardlopen. Ik denk dat ik in die vier jaar training acht maanden heb kunnen hardlopen.’’

Het moest anders, besefte ze. "De laatste jaren doe ik het op mijn manier. Ik loop betrekkelijk weinig, om de dag, en ik maak ook beduidend minder kilometers dan mijn concurrenten. Ik moet het dus hebben van de kwaliteit van de hardlooptrainingen, maar mijn aanpak heeft gewerkt. Bij het zwemmen lukt het me altijd wel bij de eerste drie uit het water te komen, in het fietsen heb ik veel tijd gestoken, ook in de juiste techniek zoals het sturen in de bochten. Lopen was mijn zwakke plek, maar doordat ik zo lang zonder blessures ben, kan ik nu goed meekomen.’’

Het lopen hoeft niet bepalend te zijn voor de uitkomst van een race, zegt Kingma: "De wedstrijden van nu hebben een patroon. Het is heel hard zwemmen en vanaf kilometer 1 heel hard fietsen. Zaak is keihard doortrappen en niet nadenken. Meestal blijft er dan een klein groepje over dat bij het lopen gaat uitmaken wie er wint.’’

Meer uit Sport

Wielrenster Kool verlengt contract bij DSM-Firmenich

DEVENTER (ANP) - Wielrenster Charlotte Kool heeft haar contract bij DSM-Firmenich verlengd tot het einde van 2026. De 24-jarige Nederlandse rijdt sinds 2022 voor de Nederlandse formatie.

5 minuten geleden
Britse Hawkins eerste vrouw in 5 jaar die Formule 1-auto test

SILVERSTONE (ANP/RTR) - De Britse Jessica Hawkins mag zich de eerste vrouw in vijf jaar noemen die heeft getest in een Formule 1-auto. De 28-jarige Hawkins reed 26 ronden in de Aston Martin van 2021 op de Hungaroring van Boedapest, meldde de Britse renstal.

12 minuten geleden
Hongaarse handbalclub Györ trekt ook Van Wetering en Housheer aan

GYÖR (ANP) - De Hongaarse topclub Györ is aan het 'winkelen' geslagen bij internationals van het Nederlands vrouwenhandbalteam. Nadat de club eerder de komst van Kelly Dulfer aankondigde, volgden kort daarna meldingen over contracten met Bo van Wetering en Dione Housheer. Evenals Dulfer zullen ze pas volgende zomer de overstap maken. Tot die tijd blijven Housheer en Van Wetering spelen voor hun huidige club, het Deense Odense.

2 uur geleden
Drie zittingsdagen bij CAS in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva begint dinsdag bij het internationale hof voor sportarbitrage CAS in Lausanne. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de hoorzittingen en als het nodig is, wordt er een vierde dag aan toegevoegd. Het CAS krijgt de taak om een definitieve straf te bepalen voor Valieva, die negentien maanden geleden op 15-jarige leeftijd ondanks een positieve dopingtest mocht doorgaan op de Olympische Winterspelen in Beijing.

2 uur geleden
Topsprinter Jacobs kiest voor Reider, oud-coach Schippers

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse topsprinter Marcell Jacobs gaat trainen bij de Amerikaanse atletiekcoach Rana Reider in Jacksonville (Florida). Reider is oud-trainer van sprintcoryfee Dafne Schippers. Hij kreeg dit jaar een voorwaardelijke schorsing opgelegd vanwege een "ongepaste seksuele" relatie met een van zijn atleten.

3 uur geleden
Teambaas Soudal Quick-Step ontkent concrete fusieplannen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Teambaas Patrick Lefevere van wielerploeg Soudal Quick-Step heeft in een mail aan zijn personeel gezegd dat er op dit moment geen concrete plannen of projecten zijn. De ploegbaas verontschuldigde zich in de mail voor de onrust die zondag is ontstaan door het bericht dat er fusiegesprekken liepen met Jumbo-Visma.

12 uur geleden
Polman en Wester in handbalploeg voor EK-kwalificatie

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ondanks een recente knieoperatie opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands vrouwenhandbalteam voor de komende wedstrijden in de EK-kwalificatie tegen Portugal (12 oktober) en Finland (14 oktober). Bondscoach Per Johansson heeft ook een plek in de negentienkoppige ploeg ingeruimd voor keepster Tess Wester, die helemaal terug is na haar bevalling.

20 uur geleden