Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Triatlete Kingma bereikt met ‘keihard doortrappen’ wereldtop

Triatlete Kingma bereikt met ‘keihard doortrappen’ wereldtop

FONT ROMEU (ANP) - Vier dagen was er stress bij triatlete Maya Kingma. De racefiets van Specialized waarop ze in Leeds de wereldtop versloeg was spoorloos. "Achtergebleven in Leeds. Ze waren vergeten hem in het vliegtuig te laden en de KLM wist zo gauw niet waar ie was gebleven."

De zorgen van Kingma waren begrijpelijk, want die fiets betekent alles voor haar. Het pronkstuk is volledig afgesteld op haar lichaam en moet haar over enkele weken in Tokio aan olympische roem helpen. "Na vier dagen wachten had ik ’m weer. Gelukkig, want zonder die fiets ben ik vrij kansloos.’’

De 25-jarige triatlete uit Breda opende haar seizoen al verrassend sterk met de derde plaats in de wedstrijd uit de WK-series in Yokohama, maar haar indrukwekkende zege in Leeds sloeg alles. Ze versloeg er de bijna complete wereldtop in een wedstrijd over de olympische afstand (1,5 km zwemmen - 40 km fietsen - 10 km hardlopen). "Ik had niet verwacht dat ik al zo goed zou zijn. Doel van dit seizoen was top tien standaard met af en toe een uitschieter, maar op winnen had ik niet gerekend. En dan ook nog eens Leeds, een van de grootste wedstrijden ter wereld."

Niet per se de favoriete

Kingma nam door haar zege ook nog eens de leiding in het WK-klassement en is bijna vanuit het niets ineens medaillekandidaat in Tokio. "Dat is wel speciaal, maar ik ben niet per se de favoriete. Hoewel ik denk dat een medaille mogelijk is. Als je een van de grootste wedstrijden in de wereld kunt winnen, kun je ook de olympische wedstrijd winnen", aldus de Brabantse, die zaterdag in Rotterdam meedoet aan het NK, haar laatste test voor Tokio.

Veel zal afhangen van het wedstrijdverloop. Het parcours kent ze al van het testevent in 2019. "Het is technisch met veel bochten, dat ligt me wel. Draaien en keren en steeds opnieuw aanzetten. Dat kost kracht, maar ik ben een sterke fietser."

Twee blessurevrije jaren

Kingma schrijft haar opvallende progressie toe aan de afgelopen twee blessurevrije jaren die ze heeft doorgemaakt. "Ik heb de eerste jaren op het nationale trainingscentrum in Sittard het generieke programma gevolgd en dat niveau was voor iemand die uit het zwemmen kwam te hoog gegrepen. Ik raakte door overbelasting voortdurend geblesseerd bij het hardlopen. Ik denk dat ik in die vier jaar training acht maanden heb kunnen hardlopen.’’

Het moest anders, besefte ze. "De laatste jaren doe ik het op mijn manier. Ik loop betrekkelijk weinig, om de dag, en ik maak ook beduidend minder kilometers dan mijn concurrenten. Ik moet het dus hebben van de kwaliteit van de hardlooptrainingen, maar mijn aanpak heeft gewerkt. Bij het zwemmen lukt het me altijd wel bij de eerste drie uit het water te komen, in het fietsen heb ik veel tijd gestoken, ook in de juiste techniek zoals het sturen in de bochten. Lopen was mijn zwakke plek, maar doordat ik zo lang zonder blessures ben, kan ik nu goed meekomen.’’

Het lopen hoeft niet bepalend te zijn voor de uitkomst van een race, zegt Kingma: "De wedstrijden van nu hebben een patroon. Het is heel hard zwemmen en vanaf kilometer 1 heel hard fietsen. Zaak is keihard doortrappen en niet nadenken. Meestal blijft er dan een klein groepje over dat bij het lopen gaat uitmaken wie er wint.’’

Meer uit Sport

Kimmann sluit wereldbeker BMX af met tweede zege op rij

TULSA (ANP) - Olympisch kampioen BMX Niek Kimmann heeft in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma) ook de zesde en laatste wedstrijd in de reeks om de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige fietscrosser, afkomstig uit het Overijsselse Lutten, boekte zijn tweede zege op rij. Hij was zaterdag ook de beste in de vijfde wedstrijd.

1 uur geleden
Atlete Bol opent outdoorseizoen met sprintrecords op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Femke Bol is haar outdoorseizoen begonnen met twee persoonlijke records op sprintafstanden. De Amersfoortse atlete liep tijdens het Curaçao SprintfFest 11,47 seconden op de 100 meter en 17,10 op de incourante 150 meter. Zo snel was de wereldkampioene op de 400 meter horden niet eerder geweest.

1 uur geleden
Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

14 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

15 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

15 uur geleden
Eindzege Romandië voor Rodríguez, slotrit voor Godon

VERNIER (ANP) - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De slotrit, met start en finish in Vernier, was een prooi voor de Fransman Dorian Godon. Het was de tweede ritzege in Romandië voor de renner van Decathlon-AG2R.

17 uur geleden
Motorcoureur Bendsneyder breekt opnieuw sleutelbeen

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft bij een val in de Grote Prijs van Spanje een sleutelbeen gebroken. Dat bevestigde de organisatie van de MotoGP. Bendsneyder komt uit in de Moto-2-klasse. Hij had de race op het circuit van Jerez de la Frontera al vroeg moeten verlaten.

17 uur geleden