Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

Noah vindt het "niet te geloven" dat hij de prestigieuze prijs krijgt. "Toen ik mijn komediecarrière begon, had ik nooit kunnen dromen dat dat kleine podium in Johannesburg het eerste puzzelstuk zou worden van een puzzel die me in contact zou brengen met mensen van over de hele wereld." Komedie is volgens hem connectie; de "diepe menselijke band" die we krijgen als we erachter komen dat we gedeelde dromen hebben. "Of je van Amsterdam komt of Johannesburg, we leggen allemaal samen de complexe reis des levens af." Door te lachen kunnen we barrières doorbreken, vervolgde Noah. "En het is een herinnering aan het feit dat er zelfs op de donkerste momenten licht is."

Koning Willem-Alexander sprak van een bijzondere dag, waarop de jongste laureaat ooit de prijs kreeg. De koning verwees naar een eerdere winnaar van de prijs, Charlie Chaplin. "Een briljante komiek", sprak hij, "een talent dat hem verbindt met de laureaat van vandaag." Humor kan soms "tricky business" zijn, en zelfs leiden tot geweld. "Maar stel je voor, een wereld zonder grappen." Lachen werkt bevrijdend, stelde koning Willem-Alexander. "Trevor Noah weet dat beter dan wie dan ook. Hij is meester van de bevrijdende lach."

Aanwezigen

De koning is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die elk jaar een ander thema kiest. Dit jaar is gekozen voor 'Lof der Zotheid', naar het gelijknamige boek van Desiderius Erasmus waarin humor, maatschappijkritiek en satire centraal staan. Noah handelt volgens de jury "in Erasmiaanse geest" met zijn talige, spottende en verbindende humor.

Onder de aanwezigen bevonden zich veel vakgenoten, onder wie Soundos El Ahmadi, Peter Pannekoek, Sanne Wallis de Vries, Raoul Heertje, Kasper van der Laan, Najib Amhali en Marc-Marie Huijbregts. Ook prinses Beatrix woonde de uitreiking bij naast onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, rapper Akwasi Ansah en voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet.

150.000 euro

Aan de Erasmusprijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden