Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Treinen uitgevallen rond Amsterdam en Utrecht door ijsvorming

Treinen uitgevallen rond Amsterdam en Utrecht door ijsvorming

AMSTERDAM (ANP) - Rond Amsterdam, Utrecht en Flevoland zijn vrijdag treinen uitgevallen door ijsvorming op de bovenleiding, meldt de NS. Dat heeft gevolgen voor reizigers, die rekening moeten houden met omreizen en langere reistijd. Hoe lang het gaat duren kon de NS nog niet zeggen. "We werken nu heel hard om het op te lossen", zegt een woordvoerster.

"De rijp is bijna overal aan het verdwijnen, maar de naweeën zijn nog wel voelbaar", aldus de woordvoerster.

Door het koude weer ontstaat rijp op de bovenleiding. Die moet er afgereden worden, zegt de NS-woordvoerster. "De trein maakt de connectie met de bovenleiding voor de stroomtoevoer van de trein. Als die bevroren is, gaat het knetteren en kunnen de vonken die daardoor ontstaan het kastje op de trein dat zorgt voor de verbinding kapot maken."

Bij kouder weer zet de NS zwaarder materieel in voor deze zogenoemde rijpritten. "Een intercity neemt bijvoorbeeld meer stroom af en kan de rijp er dan makkelijker afrijden", aldus de woordvoerster.

Verkeerde inschatting

Spoorbeheerder ProRail laat weten dat normaal gesproken als het nodig is 's nachts wordt rijpgereden. Dat gebeurt via een overleg met alle vervoerders, dus ook de regionale. "De uiteindelijke beslissing is aan de vervoerder", aldus een woordvoerster. Volgens de NS is er op basis van de weersvoorspelling besloten dat er geen rijpritten nodig waren, maar dat de weerssituatie vrijdagochtend toch anders bleek. "Alleen als er sprake is van ernstige rijpvorming zetten we schraaptreinen in. Daar was donderdagavond geen sprake van, maar vanochtend wel degelijk."

Afhankelijk van hoe koud het is wordt bepaald wanneer rijpritten worden gereden. Dat verschilt per dag en locatie, want het vriest niet overal even hard in het land. "Dat is maatwerk", zegt de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Al ruim 7 ton binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

DEN HAAG (ANP) - Op Giro 7244 is inmiddels ruim 700.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

1 uur geleden
Turkse belangenorganisatie Milli Görüs: beving verschrikkelijk

AMSTERDAM (ANP) - De duizenden doden en de enorme verwoesting door de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn "verschrikkelijk". Dat zegt Orhan Kocer van de belangenorganisatie voor Turkse Nederlanders Milli Görüs Noord-Nederland. "Ik heb er geen woorden voor. We volgen het nieuws constant."

2 uur geleden
Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

EINDHOVEN (ANP) - Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is rond 19.20 uur vanaf Eindhoven Airport met een vliegtuig van Corendon vertrokken naar het Turkse Adana. De 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. Die hebben in Turkije en buurland Syrië meer dan 2600 mensen het leven gekost.

3 uur geleden
Geen hoger beroep in zaak advocatenneef Taghi

AMSTERDAM (ANP) - Er komt geen hoger beroep in de strafzaak tegen de 39-jarige Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi. Zowel het Openbaar Ministerie als T.'s advocaat André Seebregts legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die T. vorige maand veroordeelde tot 5,5 jaar cel.

3 uur geleden
Erasmus Universiteit roept klimaatnoodtoestand uit en vergroent

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ziet klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit voortaan als een "noodtoestand". De universiteit wil het niet alleen laten bij het erkennen van de ernst van de problemen, maar belooft ook de eigen duurzaamheidsambities aan te scherpen. Volgens het bestuur van de EUR is "dringend en gecoördineerd actie nodig om de gevolgen van klimaatverandering en de verwoesting van ecosystemen tegen te gaan".

3 uur geleden
Vakbonden laten opnieuw cao-bod werkgevers streekvervoer vervallen

HEERENVEEN (ANP) - Het cao-bod van werkgevers in het streekvervoer is komen te vervallen, waarmee de onderhandelingen opnieuw moeten beginnen. Vakbonden hadden tot maandagmiddag 17.00 uur om te reageren op het bod dat voorlag, maar dat is niet gebeurd, meldt vervoersbedrijf Arriva. Het betreft een bod voor de cao multimodaal. Een eerder bod voor de grotere cao in het streekvervoer was al vervallen. Voor beide cao's wordt deze week door het hele land gestaakt.

4 uur geleden
Coldeweijer in hoger beroep tegen uitspraak in zaak Rachel Hazes

AMSTERDAM (ANP) - Yvonne Coldeweijer gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak die Rachel Hazes tegen haar heeft aangespannen. Dit maakt ze maandag bekend in een video op haar YouTube-account, waarbij ze opmerkt dat het puur om het gebruik van de woorden "gecremeerde kroket" gaat.

4 uur geleden