Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Traumapsychologen willen Oekraïners helpen

Traumapsychologen willen Oekraïners helpen

DIEMEN (ANP) - Nederlandse traumapsychologen willen graag hulp bieden aan Oekraïners, zowel aan collega-behandelaars in Oekraïne als hier in Nederland. "Dat zijn we nu aan het opzetten. We bellen veel met onze collega's daar om te vragen: wat hebben jullie nodig?", zegt Annelieke Drogendijk van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

De Nederlandse experts denken daarbij in de eerste plaats aan online kennisoverdracht en ondersteuning van collega's die getraumatiseerde mensen behandelen. Verder wordt bekeken in hoeverre de gespecialiseerde psychologen initiatieven voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen kunnen ondersteunen. ARQ heeft onder meer een eigen behandelcentrum. Onder de cliënten zijn bijvoorbeeld veteranen en vluchtelingen.

Ook onder mensen in Nederland zelf kan de Russische inval in Oekraïne vroeger oorlogsleed weer oprakelen. "Herinneringen komen naar boven, mensen die zelf oorlogen hebben meegemaakt kunnen daar veel aan terugdenken", zegt Drogendijk. Ze is een van de directeuren van ARQ en heeft ook veel praktijkervaring als psycholoog en onderzoeker.

Veerkrachtig

Tegelijkertijd benadrukt ze dat mensen veerkrachtig zijn. Het behandelcentrum heeft nog niet direct te maken met een grotere toeloop van mensen met een hulpvraag. "De meeste mensen komen er zelf uit. Heel belangrijk is dat er erkenning is, dat ze er in hun binnenste cirkel over kunnen praten."

Dat de Russische inval in Oekraïne onrust teweegbrengt is een "normale reactie in abnormale tijden", aldus de psycholoog, die is gespecialiseerd in de psychische gevolgen van oorlog. "Je mag soms angstig zijn. Accepteer het gevoel en praat erover."

Meer uit Binnenland

Qbuzz: busverkeer wordt weer opgestart

AMERSFOORT (ANP) - Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

28 minuten geleden
Bussen Qbuzz rijden niet door storing communicatiesystemen

AMERSFOORT (ANP) - Door een storing in de communicatiesystemen rijden er geen bussen van Qbuzz, meldt de vervoerder. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

55 minuten geleden
Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

2 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

3 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

5 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

8 uur geleden
Staten Utrecht willen meerjarige steun voor Bevrijdingsfestival

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

8 uur geleden