Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Traumapsychologen willen Oekraïners helpen

Traumapsychologen willen Oekraïners helpen

DIEMEN (ANP) - Nederlandse traumapsychologen willen graag hulp bieden aan Oekraïners, zowel aan collega-behandelaars in Oekraïne als hier in Nederland. "Dat zijn we nu aan het opzetten. We bellen veel met onze collega's daar om te vragen: wat hebben jullie nodig?", zegt Annelieke Drogendijk van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

De Nederlandse experts denken daarbij in de eerste plaats aan online kennisoverdracht en ondersteuning van collega's die getraumatiseerde mensen behandelen. Verder wordt bekeken in hoeverre de gespecialiseerde psychologen initiatieven voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen kunnen ondersteunen. ARQ heeft onder meer een eigen behandelcentrum. Onder de cliënten zijn bijvoorbeeld veteranen en vluchtelingen.

Ook onder mensen in Nederland zelf kan de Russische inval in Oekraïne vroeger oorlogsleed weer oprakelen. "Herinneringen komen naar boven, mensen die zelf oorlogen hebben meegemaakt kunnen daar veel aan terugdenken", zegt Drogendijk. Ze is een van de directeuren van ARQ en heeft ook veel praktijkervaring als psycholoog en onderzoeker.

Veerkrachtig

Tegelijkertijd benadrukt ze dat mensen veerkrachtig zijn. Het behandelcentrum heeft nog niet direct te maken met een grotere toeloop van mensen met een hulpvraag. "De meeste mensen komen er zelf uit. Heel belangrijk is dat er erkenning is, dat ze er in hun binnenste cirkel over kunnen praten."

Dat de Russische inval in Oekraïne onrust teweegbrengt is een "normale reactie in abnormale tijden", aldus de psycholoog, die is gespecialiseerd in de psychische gevolgen van oorlog. "Je mag soms angstig zijn. Accepteer het gevoel en praat erover."

Meer uit Binnenland

Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

1 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

1 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

2 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

2 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden