Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Transgenderatlete Hubbard is

Transgenderatlete Hubbard is

WELLINGTON (ANP/RTR/AFP) - Transgenderatlete Laurel Hubbard voelt zich "dankbaar en nederig" na haar selectie voor de olympische ploeg van Nieuw-Zeeland. Dat schrijft de atlete in een verklaring. Hubbard zal meedoen op het onderdeel gewichtheffen.

"Ik ben dankbaar en nederig door de vriendelijkheid en steun die ik van zoveel Nieuw-Zeelanders heb gekregen", reageert Hubbard maandag in een verklaring die door het Nieuw-Zeelandse olympisch comité naar buiten is gebracht. Voorzitter van het comité Kereyn Smith spreekt van "een historisch moment voor de sport en voor het Nieuw-Zeelandse team".

De 43-jarige Hubbard nam deel aan mannenwedstrijden voordat ze in 2013 van geslacht veranderde en wordt voor zover bekend de eerste transgender die uitkomt op de Spelen. Haar deelname is mogelijk omdat het bestuursorgaan van het gewichtheffen eerder de kwalificatie-eisen voor Tokio heeft aangepast en ze aan alle kwalificatiecriteria voor transgenderatleten voldoet. Zo liggen de testosteronwaardes van Hubbard onder de door het Internationaal Olympisch Comité vereiste drempel.

"We erkennen dat genderidentiteit in de sport een zeer gevoelige en complexe kwestie is, die een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld", zei hoofd Kereyn Smith van het Nieuw-Zeelandse olympisch comité in een verklaring. Ondanks dat haar testosteronwaardes onder de vereiste drempel liggen, zeggen critici dat ze tal van fysieke voordelen heeft door als man op te groeien, waardoor haar aanwezigheid in de competitie oneerlijk is voor vrouwelijke atleten.

Meer uit Sport

Tennisster Rus snel uitgeschakeld bij toernooi in Beijing

BEIJING (ANP) - Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde uitgeschakeld bij het toernooi in Beijing. De beste Nederlandse speelster van de wereldranglijst (51e) was niet opgewassen tegen Linda Fruhvirtova. De 18-jarige Tsjechische won de partij met 6-0 6-3.

1 uur geleden
Nederlandse turners zakken naar voorlopige tiende plek op WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners staan met nog één subdivisie te gaan op de voorlopige tiende plek in het landenklassement bij de WK turnen. De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert, die zaterdagavond nog achtste stond, is twee plekken gezakt door sterke optredens van Canada en Zwitserland. Een plek bij de beste twaalf landenteams levert Oranje een olympisch teamticket op. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

1 uur geleden
Griekspoor mist halve finales bij tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is er niet geslaagd de halve finales van het toernooi in Astana te bereiken. De als eerste geplaatste Nederlandse tennisser ging in drie sets onderuit tegen Sebastian Korda. De Amerikaan won de partij met 6-4 4-6 6-3.

2 uur geleden
Spanjaard Martin wint door regen ingekorte MotoGP in Japan

MOTEGI (ANP) - De Spaanse motorcoureur Jorge Martin heeft de Grote Prijs van Japan in de MotoGP gewonnen. De race op het circuit in Motegi werd door hevige regenval na twaalf ronden stilgelegd. Omdat de weersomstandigheden niet verbeterden, besloot de organisatie de race niet meer te hervatten.

3 uur geleden
Toernooizege voor tennisster Koedermetova in Tokio

TOKIO (ANP) - Tennisster Veronika Koedermetova heeft het toernooi van Tokio op haar naam gebracht. In de finale versloeg de 26-jarige Russin de als tweede geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula met 7-5 6-1.

4 uur geleden
Volleyballers winnen tweede wedstrijd OKT van Mexico

XI'AN (ANP) - De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede wedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in het Chinese Xi'an gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was met 3-0 te sterk voor Mexico. De setstanden waren 25-19 25-19 25-16. Oranje begon het toernooi met een nipte nederlaag tegen Canada.

5 uur geleden
Turnsters beginnen aan strijd om OS-ticket, turners wachten af

ANTWERPEN (ANP) - Nadat de turners de WK zaterdag op gang hadden gebracht namens Nederland, is het nu de beurt aan de vrouwen van Oranje. Sanne Wevers, Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman en Vera van Pol beginnen in de eerste subdivisie (16.00 uur) aan hun kwalificatiewedstrijd. Een plek bij de beste twaalf landenteams is nodig om een teamticket voor Parijs 2024 af te dwingen. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

6 uur geleden