Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Transgender Netwerk: negatieve aandacht in verkiezingen kwalijk

Transgender Netwerk: negatieve aandacht in verkiezingen kwalijk

DEN HAAG (ANP) - Verschillende lhbti-organisaties vinden het kwalijk dat er in de verkiezingscampagne negatieve aandacht is voor onder anderen transgender personen en non-binaire mensen. "Ik heb dat niet eerder in deze mate gezien", zegt voorzitter Remke Verdegem van Transgender Netwerk. Ook Philip Tijsma van COC Nederland ziet "opvallend veel voorbeelden" van negatieve aandacht in de campagne.

"De afgelopen jaren is de toon richting de gemeenschap negatiever geworden, in de politiek maar ook op straat en online", aldus Verdegem. "Wat nieuw is, is dat sommige partijen trans mensen en rechten belachelijk maken en het tot inzet van de verkiezingen wordt gemaakt." Transgender Netwerk maakt zich daar zorgen over. "We zijn een kleine gemeenschap van een paar honderdduizend mensen. De aandacht is onevenredig en ook gevaarlijk, want op een kleine minderheid kan je allerlei onzin makkelijk projecteren."

Verdegem reageert onder meer op een debat woensdagavond tussen FVD-lijsttrekker Thierry Baudet en D66-lijsttrekker Rob Jetten bij NOS op 3, over mensen die zich als non-binair identificeren, onder wie iemand in het publiek. Baudet zei toen niet te weten wat non-binair betekent. "Jij zegt dat je iets bent wat volgens mij niet bestaat", aldus de FVD-voorman. Ook zei hij dat "van geslacht veranderen niet kan".

Kleine groep

Eerder liet ook DENK zich kritisch uit over de lhbti-gemeenschap. In het verkiezingsprogramma van de partij staat een afbeelding met regenboogvlaggen en een voorlezende dragqueen, met daarbij de tekst 'Zullen we weer gewoon doen?'.

Tijsma van COC Nederland omschrijft de negatieve aandacht als een "gure wind". "Maar mijn indruk is dat het om een kleine groep gaat die zich in de maatschappij en politiek heel luid uit. De regenbooggemeenschap is ontzettend weerbaar, wij laten ons niet terug de kast in duwen. Bovendien zijn er gelukkig ook veel partijen die juist nadrukkelijk hun steun uitspreken. Maar fijn is het bepaald niet."

Meer onlinehaat

Volgens Martijn Kamphorst, hoofdredacteur van queer lifestylemagazine Winq, leidt de negatieve aandacht tot meer onlinehaat. "Zij legitimeren met hun uitspraken de ontmenselijking van onze community, dat is een heel griezelig iets." Daarnaast vindt hij het problematisch als partijen zich níét uitspreken over lhbti-thema's.

Zo waren NSC, PVV en BBB, partijen die redelijk hoog staan in de peilingen, onlangs niet aanwezig bij het regenboogdebat van COC. "Ze doen niet mee aan het gesprek, waardoor bijvoorbeeld wetswijzigingen rond meerouderschap en het wijzigen van geslachtsregistratie onnodig lang op zich laten wachten. Dat zorgt er mede voor dat Nederland steeds verder wegzakt op de Europese ranglijst van lhbti-rechten."

Meer uit Politiek

Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

1 uur geleden
Formerende partijen hinten op onderhandelingen in het weekend

DEN HAAG (ANP) - Het is goed mogelijk dat de formatiegesprekken dit weekend door zullen gaan, laten de onderhandelende partijen doorschemeren. "Het zou moeten kunnen", zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op de vraag of ze er vrijdag uit gaan komen. "Maar misschien hebben we er nog een paar dagen voor nodig."

5 uur geleden
GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

21 uur geleden
Partijleiders roepen demonstranten op te stoppen met geweld

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld. Ze snappen dat de demonstranten opkomen voor de Gazanen, maar dat moeten ze met woorden doen en niet met geweld.

1 dag geleden
Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram. Hij betoogt dat PVV, VVD, NSC en BBB een "loopje nemen" met de rechtsstaat door "valselijk een crisissituatie" uit te roepen om zich daarmee "aan de regels van de rechtsstaat te onttrekken".

1 dag geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

1 dag geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

1 dag geleden