Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De vervoerbedrijven Transdev en Keolis gaan vanaf eind 2025 het openbaar vervoer verzorgen in de provincie Utrecht. Gedeputeerde André van Schie maakte dinsdag bekend dat Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten concessies aan de twee bedrijven te verlenen voor de periode tot en met 2035. Beide vervoerders gaan, zoals voorgeschreven door de provincie, rijden onder de merknaam U-OV.

Op de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer hadden alle vijf vervoerders die op de Nederlandse markt actief zijn ingeschreven. "Dat zegt wel iets over de aantrekkelijkheid van onze regio. We hebben niet alleen veel leuke reizigers, er gebeurt ook veel", zei Van Schie. De gedeputeerde wees onder meer op het streven in de periode tot 2040 165.000 nieuwe woningen te bouwen.

Transdev krijgt de concessie voor Utrecht Binnen (bus en tram in de stad Utrecht en omgeving). De concessie voor Utrecht Buiten (bus in het westelijk en oostelijk deel van de provincie, inclusief de stad Amersfoort) gaat naar Keolis. Met een concessie heeft een vervoerder het alleenrecht om openbaar vervoer te verzorgen in een bepaald gebied gedurende een vastgestelde periode.

Qbuzz

Keolis verzorgt het openbaar vervoer al in Utrecht Buiten en doet dat nu nog onder de naam Syntus. In de concessie Utrecht Binnen gaat met Transdev een andere vervoerder rijden, want daar verzorgt Qbuzz nu het openbaar vervoer. Algemeen directeur Chris Hogeveen van Keolis en topman Manu Lageirse van Transdev zijn vol vertrouwen dat er voldoende personeel zal zijn om de reizigers in de provincie Utrecht op een goede manier te kunnen vervoeren. "We hebben veel ervaring met recrutering", zei Lageirse. Ook wees hij erop dat het personeel van Qbuzz conform de Wet Personenvervoer overgaat naar Transdev.

Verder hebben Keolis en Transdev toegezegd grote stappen te zetten bij de overgang naar elektrische bussen. Het doel is om vanaf 2028 geen schadelijke stoffen meer uit te stoten. "We zijn op de goede weg. Sinds 2020 hebben we geen dieselbus meer gekocht" aldus Lageirse.

Bezwaar

De vervoerders die geen concessie hebben gewonnen, hebben zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het gunningsbesluit.

Meer uit Binnenland

Tienduizenden mensen naar Deventer voor 19e-eeuws Dickens Festijn

DEVENTER (ANP) - Liefhebbers van Oliver Twist, Scrooge, Victoriaanse kantoorklerken en kerstkoortjes trekken dit weekend naar Deventer voor het jaarlijkse Dickens Festijn.

4 uur geleden
Noodverordening op Schiphol om demonstratie XR

N i e u w bericht, verduidelijking steun Greenpeace in 3e alinea

5 uur geleden
Voetganger en hond overleden door aanrijding in Hoogblokland

HOOGBLOKLAND (ANP) - Door een aanrijding in de Zuid-Hollandse plaats Hoogblokland is een voetganger om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 84-jarige man uit het dorp in de Alblasserwaard. "De hond die hij aan het uitlaten was, heeft het helaas ook niet overleefd", aldus de politie.

11 uur geleden
Noodverordening op Schiphol om demonstratie Greenpeace en XR

SCHIPHOL (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer heeft voor dit weekend een noodverordening afgegeven op Schiphol in verband met een aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdag. Volgens de gemeente zouden er "high risk-acties" op de planning staan en is er vrees voor het ontstaan van "ernstige wanordelijkheden".

12 uur geleden
Minder doden en zwaargewonden in verkeer, aantal blijft wel hoog

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn er minder doden en zwaargewonden gevallen in het verkeer dan het jaar ervoor. Maar echt reden tot optimisme is er niet, stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 2022 was namelijk een jaar met veel verkeersslachtoffers.

12 uur geleden
Rapport: kabinet hield belastinguitstel om corona te lang gelden

DEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiën.

13 uur geleden
Dringend verzoek COA aan gemeenten voor 'extra inspanning'

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt gemeenten dringend meer te doen wat betreft de asielopvang. Het doet een appel op gemeenten voor "een extra inspanning", zoals het langer openhouden van noodlocaties en het sneller huisvesten van statushouders. Anders dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol te raken.

14 uur geleden