Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

Van der Staaij kreeg eerder op zijn beurt ook een lang woord van dank van Bergkamp, waarin zij hem prees "omdat je, bij vertrek, nog niets van jouw humor, energie en interesse bent verloren". Volgens Bergkamp heeft het langstzittende Kamerlid "een onuitwisbare indruk achtergelaten als parlementariër met oog voor het algemeen belang". Van der Staaij kreeg daarna een staande ovatie.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kauthar Bouchallikht neemt ook afscheid, maar kreeg ondanks haar aangekondigde vertrek 13.000 voorkeurstemmen bij de landelijke verkiezingen. Zij trok zich terug vanwege het standpunt van haar partij in de oorlog tussen Israël en Hamas, maar het was te laat om haar naam van de lijst te halen. Volgens Bergkamp tekent dit Bouchallikht, "omdat je altijd pal hebt gestaan voor je principes, ook al wist je dat dit helaas gepaard ging met lelijkheid die je over je heen kreeg".

Simons (BIJ1)

Een andere markante vertrekker is BIJ1-leider Sylvana Simons, die een "doorslaggevende rol bij de excuses van de Staat der Nederlanden voor het slavernijverleden" speelde. "Je was klaar voor de strijd, en dat hebben we geweten! Je bent een enorm harde werker, maar maakte ook duidelijke keuzes", aldus Bergkamp verwijzend naar Simons die als eenvrouwsfractie in de enquêtecommissie fraudebeleid stapte.

Verder kwamen namen voorbij als D66-Kamerlid Salima Belhaj die we zagen als "scherpe ondervrager en autonome voorzitter" van de commissie die fraude onderzoekt. "Een belangrijke taak, die je helaas niet helemaal hebt mogen afmaken." De "grote vriendelijke reus" Pieter Heerma (CDA) heeft zich volgens Bergkamp "onderscheiden door bezig te zijn met de inhoud en minder met beeldvorming". En het populaire Kamerlid Peter Kwint (SP) werd door Bergkamp omschreven als "no-nonsense en strijdbaar. Maar ook een ruwe bolster met een blanke pit. Altijd met het hart op de juiste plek".

Onderscheidingen

Kamerleden, onder wie Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA) en Harm Beertema (PVV), kregen een onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau. Later kreeg ook Bergkamp zelf door vicepremier Karien van Gennip als negentiende Kamerlid een onderscheiding opgespeld.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

5 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

6 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

6 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

8 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

9 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

11 uur geleden