
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".
Van der Staaij kreeg eerder op zijn beurt ook een lang woord van dank van Bergkamp, waarin zij hem prees "omdat je, bij vertrek, nog niets van jouw humor, energie en interesse bent verloren". Volgens Bergkamp heeft het langstzittende Kamerlid "een onuitwisbare indruk achtergelaten als parlementariër met oog voor het algemeen belang". Van der Staaij kreeg daarna een staande ovatie.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kauthar Bouchallikht neemt ook afscheid, maar kreeg ondanks haar aangekondigde vertrek 13.000 voorkeurstemmen bij de landelijke verkiezingen. Zij trok zich terug vanwege het standpunt van haar partij in de oorlog tussen Israël en Hamas, maar het was te laat om haar naam van de lijst te halen. Volgens Bergkamp tekent dit Bouchallikht, "omdat je altijd pal hebt gestaan voor je principes, ook al wist je dat dit helaas gepaard ging met lelijkheid die je over je heen kreeg".
Simons (BIJ1)
Een andere markante vertrekker is BIJ1-leider Sylvana Simons, die een "doorslaggevende rol bij de excuses van de Staat der Nederlanden voor het slavernijverleden" speelde. "Je was klaar voor de strijd, en dat hebben we geweten! Je bent een enorm harde werker, maar maakte ook duidelijke keuzes", aldus Bergkamp verwijzend naar Simons die als eenvrouwsfractie in de enquêtecommissie fraudebeleid stapte.
Verder kwamen namen voorbij als D66-Kamerlid Salima Belhaj die we zagen als "scherpe ondervrager en autonome voorzitter" van de commissie die fraude onderzoekt. "Een belangrijke taak, die je helaas niet helemaal hebt mogen afmaken." De "grote vriendelijke reus" Pieter Heerma (CDA) heeft zich volgens Bergkamp "onderscheiden door bezig te zijn met de inhoud en minder met beeldvorming". En het populaire Kamerlid Peter Kwint (SP) werd door Bergkamp omschreven als "no-nonsense en strijdbaar. Maar ook een ruwe bolster met een blanke pit. Altijd met het hart op de juiste plek".
Onderscheidingen
Kamerleden, onder wie Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA) en Harm Beertema (PVV), kregen een onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau. Later kreeg ook Bergkamp zelf door vicepremier Karien van Gennip als negentiende Kamerlid een onderscheiding opgespeld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
13 uur geleden