Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tractoren weg van Markt Maastricht, een tractor bij concert Rieu

Tractoren weg van Markt Maastricht, een tractor bij concert Rieu

MAASTRICHT (ANP) - Zo'n veertig tractoren voorzien van boerenzakdoeken, omgekeerde Nederlandse vlaggen en teksten tegen het stikstofbeleid zijn zaterdag rond 20.30 uur vertrokken van De Markt in Maastricht. Om 21.00 uur begon op het Vrijthof iets verderop het concert van André Rieu. De actievoerders waren voor die tijd weg, "zodat niemand er last van heeft", aldus agrariër Stan Wolfhagen.

Eén tractor staat nog op het Vrijthof. Volgens de veiligheidsregio blijft het voertuig daar het hele concert staan. Een woordvoerder zegt dat de actie in een ontspannen en rustige sfeer is verlopen. "Het is voortreffelijk gegaan."

De Markt vormt tijdens concerten van Rieu normaliter de parkeerplek voor de vele bussen met muziekliefhebbers, die van heinde en verre naar het concert van de violist en zijn orkest komen. De tractoren, geparkeerd aan de zijkant van plein, stonden die bussen volgens de woordvoerder niet in de weg. "Er is genoeg ruimte voor de bussen", aldus de woordvoerder.

Noodkreet

Het ging om een publieksvriendelijke actie van de boeren, die een statement tegen het stikstofbeleid van de regering maakten. "Een actie bij André Rieu, een mooie plaats, want daar komen veel mensen op af", zei agrariër Wolfhagen. "Ik denk dat we het op deze manier mooi onder de aandacht kunnen brengen. We willen blijven bestaan. We willen door kunnen boeren, zoals we altijd gedaan hebben." Volgens hem is de actie vooraf overlegd met Rieu, gemeente en politie.

Op de tractoren prijkten teksten als "Te Koop, Van der Wal makelaardij" en "Kan ik nog boerin blijven?". De boeren konden op de nodige sympathie rekenen, bleek in Maastricht. "Als ik kijk naar alle duimpjes hier en alle steun, dan zijn we het eigenlijk met elkaar eens", zei agrariër René Rademaker. Hij legde uit wat de boeren doen op de Markt: "Het is een noodkreet: wil er eens iemand naar ons luisteren om samen te zoeken naar goede oplossingen."

Stikstofonderhandelaar Johan Remkes heeft diverse boerenorganisaties uitgenodigd voor een gesprek vrijdag. Tot nu toe heeft alleen LTO Nederland toegezegd een verkennend gesprek te voeren. Andere organisaties zoals Agractie en Farmers Defence Force hebben dit nog niet gedaan. Zij vinden onder meer Remkes niet onafhankelijk genoeg als gesprekspartner.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

3 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

6 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

8 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

11 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

14 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

15 uur geleden