Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tractoren weg van Markt Maastricht, een tractor bij concert Rieu

Tractoren weg van Markt Maastricht, een tractor bij concert Rieu

MAASTRICHT (ANP) - Zo'n veertig tractoren voorzien van boerenzakdoeken, omgekeerde Nederlandse vlaggen en teksten tegen het stikstofbeleid zijn zaterdag rond 20.30 uur vertrokken van De Markt in Maastricht. Om 21.00 uur begon op het Vrijthof iets verderop het concert van André Rieu. De actievoerders waren voor die tijd weg, "zodat niemand er last van heeft", aldus agrariër Stan Wolfhagen.

Eén tractor staat nog op het Vrijthof. Volgens de veiligheidsregio blijft het voertuig daar het hele concert staan. Een woordvoerder zegt dat de actie in een ontspannen en rustige sfeer is verlopen. "Het is voortreffelijk gegaan."

De Markt vormt tijdens concerten van Rieu normaliter de parkeerplek voor de vele bussen met muziekliefhebbers, die van heinde en verre naar het concert van de violist en zijn orkest komen. De tractoren, geparkeerd aan de zijkant van plein, stonden die bussen volgens de woordvoerder niet in de weg. "Er is genoeg ruimte voor de bussen", aldus de woordvoerder.

Noodkreet

Het ging om een publieksvriendelijke actie van de boeren, die een statement tegen het stikstofbeleid van de regering maakten. "Een actie bij André Rieu, een mooie plaats, want daar komen veel mensen op af", zei agrariër Wolfhagen. "Ik denk dat we het op deze manier mooi onder de aandacht kunnen brengen. We willen blijven bestaan. We willen door kunnen boeren, zoals we altijd gedaan hebben." Volgens hem is de actie vooraf overlegd met Rieu, gemeente en politie.

Op de tractoren prijkten teksten als "Te Koop, Van der Wal makelaardij" en "Kan ik nog boerin blijven?". De boeren konden op de nodige sympathie rekenen, bleek in Maastricht. "Als ik kijk naar alle duimpjes hier en alle steun, dan zijn we het eigenlijk met elkaar eens", zei agrariër René Rademaker. Hij legde uit wat de boeren doen op de Markt: "Het is een noodkreet: wil er eens iemand naar ons luisteren om samen te zoeken naar goede oplossingen."

Stikstofonderhandelaar Johan Remkes heeft diverse boerenorganisaties uitgenodigd voor een gesprek vrijdag. Tot nu toe heeft alleen LTO Nederland toegezegd een verkennend gesprek te voeren. Andere organisaties zoals Agractie en Farmers Defence Force hebben dit nog niet gedaan. Zij vinden onder meer Remkes niet onafhankelijk genoeg als gesprekspartner.

Meer uit Binnenland

Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

5 minuten geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

3 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

3 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

4 uur geleden
Verzakte bouwkraan in Leusden weer gestabiliseerd

LEUSDEN (ANP) - De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

7 uur geleden