Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tractoren bij boerenactie in provincie Utrecht verboden

Tractoren bij boerenactie in provincie Utrecht verboden

UTRECHT (ANP) - Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht heeft als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht. Het verbod is onmiddellijk ingegaan, geldt voor dinsdag en woensdag en treft dus de actie die boeren woensdag in De Bilt willen houden.

Volgens Den Oudsten kan de demonstratie niet "veilig, ordentelijk en gezond" verlopen als er een onbekend aantal tractoren naar De Bilt komt. Dat levert volgens hem ernstige risico's op voor het verkeer, belemmert hulpdiensten in hun werk en geeft kans op wanordelijkheden, zo lieten de gemeente De Bilt en de veiligheidsregio dinsdag weten.

Den Oudsten en burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt stellen dat zij demonstreren "een groot goed" vinden, maar dat het aan de burgemeester is om een demonstratie veilig en ordentelijk te laten verlopen. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) kan volgens hen niet zeggen hoeveel boeren op trekkers naar De Bilt willen komen. FDF heeft daar naar eigen zeggen ook weinig invloed op. De burgemeesters constateren dat FDF via sociale media wel heeft opgeroepen om met landbouwvoertuigen naar de demonstratie te komen. "Daardoor ontstaat het risico dat deze voertuigen in groten getale zullen afreizen", aldus Den Oudsten en Potters.

Biltse Rading

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus laat via Twitter weten dat hij het besluit "volledig steunt". Hij roept demonstranten op zich aan de regels te houden. "Demonstreren is een belangrijk grondrecht, waar iedereen in Nederland gebruik van mag maken. Maar er mogen geen onveilige situaties ontstaan", aldus de minister.

Vanaf dinsdagmiddag is de hele provincie Utrecht verboden gebied voor actievoerende boeren op tractoren. De politie heeft zich voorbereid en maatregelen genomen, aldus de veiligheidsregio. Welke maatregelen dat zijn en hoeveel handhavers er worden ingezet wil een woordvoerster niet zeggen. Als er actievoerders op trekkers in Utrecht arriveren zal de politie optreden. Het gewone verkeer zal vooralsnog geen last van de maatregelen hebben.

De boeren mogen bijeenkomen op een terrein in Biltse Rading in de buurt van het gebouw van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat ze nog steeds betichten van het produceren van onbetrouwbare stikstofcijfers. De demonstranten hadden zelf al besloten om niet zoals eerder gepland voor de deur van de RIVM te parkeren, omdat daar te weinig ruimte is. Op het aangewezen terrein is plaats voor maximaal tweeduizend mensen op 1,5 meter afstand van elkaar. Demonstranten moeten zich aan de geldende coronaregels houden.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

1 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

1 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

4 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

5 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

6 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

8 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

9 uur geleden