Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Traangas en molotovcocktails bij Griekse protesten na treinramp

Traangas en molotovcocktails bij Griekse protesten na treinramp

THESSALONIKI (ANP/AFP) - De woede na de treinramp in Griekenland heeft in Thessaloniki geleid tot uit de hand gelopen protesten. De politie zegt dat de demonstranten zelfs met molotovcocktails hebben gegooid. Inmiddels zou de rust op straat zijn teruggekeerd.

Aan het begin van de avond verzamelden mensen zich net als woensdagavond op straat om te protesteren. Donderdag waren het er zo'n 2000. Griekse media schrijven dat de demonstranten in Thessaloniki fakkels en vuurwerk bij zich hadden en dat daar ook mee gegooid is. Ze bekogelden de politie ook met stenen. De politie heeft daarna traangas ingezet om de demonstranten terug te drijven.

De mensen zijn de straat op gegaan omdat ze boos zijn over het treinongeluk waarbij zeker 57 mensen om het leven kwamen. Tien mensen zijn nog niet gevonden en zes mensen liggen in het ziekenhuis op de intensive care. Twee treinen botsten frontaal op elkaar, waarschijnlijk omdat ze door een menselijke fout op hetzelfde spoor reden.

Verwaarloosd spoor

Maar de demonstranten zijn kwaad op de spoorwegbedrijven en de overheid, omdat die het spoor te lang verwaarloosd hebben. Veel automatische seinen zijn al jaren stuk en moeten dus door mensen bediend worden. Daarom was het in de ogen van veel Grieken een kwestie van tijd tot een ongeluk van deze omvang zou plaatsvinden.

In Athene kwamen zevenhonderd mensen samen voor het kantoor van de spoorbeheerder Hellenic Train. Ze hielden een minuut stilte voor alle slachtoffers van de ramp.

Meer uit Buitenland

Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

43 minuten geleden
Dodental brand Valencia loopt op

VALENCIA (ANP) - Het dodental door de brand in een appartementencomplex in Valencia is opgelopen naar vijf, meldt de Spaanse krant El País. Rond de tien mensen worden nog vermist.

1 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

3 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

4 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 uur geleden
Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

6 uur geleden