Toyota: wereldwijd alleen uitstootloze auto's in 2040 te moeilijk
TOYOTA (ANP/AFP) - De Japanse autofabrikant Toyota zegt dat het een belofte om uiterlijk in 2040 wereldwijd alleen nog uitstootvrije auto's te verkopen niet heeft ondertekend omdat dit niet te realiseren is. Het Japanse merk wijst erop dat in veel landen waar het zijn auto's verkoopt zoals in Azië, Latijns-Amerika en Afrika tegen die tijd vermoedelijk nog niet de infrastructuur is om elektrische en waterstofauto's te kunnen gebruiken.
Bestuurder Kohei Yoshida van Toyota's volledig elektrische tak stelt dat er "vele manieren zijn om CO2-neutraal te worden". Daarbij is het volgens hem belangrijk dat we "aan alle landen en regio's en verschillende omgevingen en plaatsen denken".
Toyota is relatief laat met het op de markt brengen van zijn eerste volledig elektrische auto. De Japanse fabrikant ziet nog altijd een grote toekomst voor zijn stekkerloze hybride auto's. Die voertuigen, die zuiniger zijn dan auto's met alleen een verbrandingsmotor maar nog wel diesel of benzine gebruiken, zijn volgens Toyota nodig om het energieverbruik en de CO2-uitstoot omlaag te brengen.
Tweedeling in de autosector
Ook BMW blijkt sceptisch. Topman Oliver Zipse waarschuwt dat een einddatum voor auto's op fossiele brandstoffen zelfs een averechts effect zou kunnen hebben. Hij denkt dat als er geen nieuwe auto's met verbrandingsmotoren worden toegelaten dat mensen dan langer in hun oudere, vervuilendere auto's blijven rondrijden.
De belofte, die overigens stelt dat bedrijven naar het doel toe moeten werken en dus ruimte biedt voor uitzonderingen, zorgt voor een tweedeling in de autosector. Behalve Toyota besloten ook Volkswagen, Renault-Nissan, Hyundai-Kia en Stellantis niet te tekenen. Dat laatste concern is het moederbedrijf van onder andere Fiat, Jeep, Lancia, Opel en Peugeot. Ford, Mercedes-Benz, General Motors en Volvo Cars ondertekenden wel.
Merken die de belofte niet ondertekenen zijn overigens wel bezig met elektrische auto's. Porsche, dat onderdeel is van Volkswagen, wil bijvoorbeeld in de komende jaren een geëlektrificeerde versie van zijn iconische 911 op de markt brengen. Of dat meteen een volledig elektrische auto wordt, weet topman Oliver Blume nog niet. Dat gebeurt uiterlijk in 2030, zei hij in het Duitse vaktijdschrift Automobilwoche.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Het aantal transacties op de huurmarkt is gedaald naar een dieptepunt, terwijl de hoogte van de huren verder opliep. Volgens vastgoedmanagers komt dat door het grote tekort aan huurwoningen. In de hand gewerkt door veranderde wetgeving worden ook veel huurwoningen te koop gezet. Dit 'uitponden' heeft als gevolg dat ze niet meer beschikbaar zijn voor nieuwe huurders.
5 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Nederland blijft ook in de komende jaren het slechtst scoren van de eurolanden op het gebied van faillissementen, waarschuwt Allianz Trade. De kredietverzekeraar heeft het percentage faillissementen voor dit jaar naar boven bijgesteld van 31 procent naar 35 procent. Voor 2025 en 2026 gaat Allianz wel uit van een daling van het aantal faillissementen in Nederland, van respectievelijk 2 procent en 1 procent, maar nergens in het eurogebied is deze afname zo laag.
9 minuten geledenROERMOND (ANP) - De ijsjesmaker Dedert IJs, onder meer bekend door het introduceren van de dubbellikker in Nederland, is failliet verklaard. Het bedrijf uit Roermond maakt onder meer water- en vruchtenijsjes en smoothies. Het bedrijf vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Advocaat Michiel Peeters van Boels Zanders is aangesteld als de curator.
25 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen stond dinsdag bij de verliezers op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen gaat zijn personeelsbestand met 15 procent, ofwel zo'n 140 banen, verminderen om kosten te besparen. Eind juni gaf Alfen al een omzet- en winstalarm door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. Doordat er minder elektrische auto's worden verkocht, viel de verkoop van laadpalen tegen. Ook werden veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld.
1 uur geledenSAINT-MANDÉ (ANP/BELGA) - Vakbonden bij de Franse uitgever en ontwikkelaar van games Ubisoft hebben werknemers opgeroepen om vanaf dinsdag drie dagen het werk neer te leggen. De staking komt nadat de directie van het concern medio september had aangekondigd dat werknemers minstens drie keer per week op kantoor moeten zijn.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Alfen. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen kondigde aan het personeelsbestand met 15 procent te verminderen om kosten te besparen. Het bedrijf is gesprekken gestart met de ondernemingsraad en de vakbonden. Naar verwachting worden deze onderhandelingen voor het einde van november afgerond.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft opnieuw een veel hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. Naast de opening van nieuwe stations laadden elektrische rijders ook vaker hun auto op bij Fastned-locaties.
2 uur geleden