Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota kiest North Carolina voor bouw grote batterijfabriek

Toyota kiest North Carolina voor bouw grote batterijfabriek

RALEIGH (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Japanse autoconcern Toyota Motor heeft de Amerikaanse staat North Carolina gekozen om zijn eerste fabriek voor batterijen voor elektrische auto's in de Verenigde Staten te bouwen. De fabriek komt in de buurt van de stad Greensboro en moet vanaf 2025 met de productie beginnen. Er is een investering mee gemoeid van bijna 1,3 miljard dollar, omgerekend 1,1 miljard euro.

De fabriek moet jaarlijks in eerste instantie batterijen gaan maken voor 800.000 elektrische voertuigen, aldus Toyota. Het nieuws over de fabriek werd ook bevestigd door de gouverneur van North Carolina. Volgens Toyota ontstaan er ongeveer 1750 nieuwe banen door de fabriek, die volledig op duurzaam opgewekte energie moet gaan draaien.

De locatie maakt onderdeel uit van de plannen van Toyota om de komende tien jaar 3,4 miljard dollar uit te trekken voor batterijproductie in de VS. Wereldwijd maakt de grootste autobouwer van Japan hiervoor 13,3 miljard dollar beschikbaar in de periode tot 2030. Ook veel andere grote autobedrijven trekken miljarden uit voor de productie van accu's voor elektrisch aangedreven auto's.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat in 2030 de helft van alle nieuw verkochte auto's in de VS uitstootvrij moet zijn.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

4 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

5 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

5 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

6 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

8 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

8 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

10 uur geleden